Közélet

Hamarosan indul a távfűtés – a szolgáltató felkészült

Hamarosan indul a távfűtés – a szolgáltató felkészült

2012. október 10., szerda
Hamarosan indul a távfűtés – a szolgáltató felkészült

A szegedi hőszolgáltató startra kész, ám a napi átlaghőmérséklet még nem indokolja a távfűtés elindítását. A szezon hivatalosan szeptember közepén már elkezdődött, eddig azonban a szolgáltatás megkezdéséhez előírtnál melegebb volt.

Egyelőre nem tudni, mikor szükséges elindítani a távhőszolgáltatást, hiszen a hűs reggel után gyönyörű szép napos idő volt kedden délután is, így a napi átlaghőmérséklet nem tette indokolttá a fűtést – tájékoztatott

Martonosi István

. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője portálunknak hozzátette, a meteorológiai előrejelzések szerint további melegedés várható, így lehetséges, hogy csak a jövő héten indul a szolgáltatás Szegeden. „A fűtési szezon hivatalosan szeptember közepén kezdődik, s folyamatosan figyeljük a külső hőmérsékletet, kizárólag az időjárástól függ, mikor kezdünk, nem akarok jósolni” – tette hozzá. A kazánok elő vannak készítve, azokat folyamatosan karban tartják, a melegvíz-szolgáltatás miatt bizonyos teljesítménnyel mindig működnek, így az indulás nem okoz gondot a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek. Hőközpontonként tudják szabályozni, hogy hol legyen fűtés, ami egyszerre több társasházat is érint. Abban az esetben, ha a lakóközösség levélben fordul a szolgáltatóhoz, akkor el tudják indítani a szolgáltatást. Martonosi megjegyezte, a lakásokon belüli hőmérséklet természetesen nagyban függ annak fekvésétől, vagy épp attól, hogy záró szinten, netán szélvédettebb helyen van-e a lakás. „Idén ősszel még senki nem kérte a szolgáltatást, de a korábbi években volt, amikor már szeptember végén fűteni kellett, máskor pedig október közepén indult a rendszer” – mondta el Martonosi István.

Jó tanácsok a fűtés megkezdése előtt

A hivatalos távfűtési időszak szeptember 15-étől következő év május 15-éig tart. Az előírások szerint a városi szintű távfűtési szolgáltatást akkor köteles megkezdeni a szolgáltató, ha a napi átlaghőmérséklet 10 °C alá csökken, vagy két egymást követő napon keresztül 12 Celsius alatt alakul, illetve szeles időben egy napon át 12 °C alatt alakul. A távhőellátás keretében a szolgáltatónak naponta 8 és 20 óra között legalább 20 Celsius-fokot kell biztosítania, a lakóépületek közös helyiségeiben pedig minimum tizenkettőt.

A lakosságnak is érdemes néhány dologra ügyelniük a fűtés megkezdése előtt. Martonosi István szerint jellemző, hogy nem légtelenítik felújítások után az érintett vezetékszakaszokat, radiátorokat. Ahol termosztatikus radiátorszelepek vannak, ott a szolgáltatás elindítása után egy héttel javasolt maximális hőmérsékletre állítani a szelepeket, így légteleníthető a rendszer. Előfordul az is, hogy a társasház közös képviselője a fűtési szezon végén elzárja az épület hőközpontjában lévő szerelvényeket, így nem lehet felfűteni a társasházat. Ha a radiátor csörgő-zörgő hangot ad, és csak részben meleg, akkor nagy valószínűséggel levegő került a rendszerbe. Amennyiben van légtelenítő szelep a radiátoron, könnyen kiengedhető belőle a levegő. Ha az mégsem vezetne eredményre, akkor az ügyeletet kell hívni, akárcsak abban az esetben, ha nincs a radiátoron légtelenítő szelep. Martonosi István elmondta, előfordul, hogy fűt a radiátor és még sincs elég meleg a helyiségben. Ilyenkor az esetek többségében kiderül, hogy ennek az az oka, hogy letakarják a radiátort, például ruhát szárítanak rajta, vagy bútor van előtte. Az is gyakori, hogy a lakásban található radiátorok szelepeit nem egyforma hőmérsékletre állítják be, és azzal keresik fel a szolgáltatót, hogy csak az egyik helyiségben van meleg, míg a többi radiátor hideg. Ha nem sikerül a problémát elhárítani, a hőszolgáltató ügyeletéhez fordulhat bárki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.