Írjon nekünk

Közélet

Hamarosan indul a távfűtés – a szolgáltató felkészült

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A szegedi hőszolgáltató startra kész, ám a napi átlaghőmérséklet még nem indokolja a távfűtés elindítását. A szezon hivatalosan szeptember közepén már elkezdődött, eddig azonban a szolgáltatás megkezdéséhez előírtnál melegebb volt.

Egyelőre nem tudni, mikor szükséges elindítani a távhőszolgáltatást, hiszen a hűs reggel után gyönyörű szép napos idő volt kedden délután is, így a napi átlaghőmérséklet nem tette indokolttá a fűtést – tájékoztatott Martonosi István. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője portálunknak hozzátette, a meteorológiai előrejelzések szerint további melegedés várható, így lehetséges, hogy csak a jövő héten indul a szolgáltatás Szegeden. „A fűtési szezon hivatalosan szeptember közepén kezdődik, s folyamatosan figyeljük a külső hőmérsékletet, kizárólag az időjárástól függ, mikor kezdünk, nem akarok jósolni” – tette hozzá.

A kazánok elő vannak készítve, azokat folyamatosan karban tartják, a melegvíz-szolgáltatás miatt bizonyos teljesítménnyel mindig működnek, így az indulás nem okoz gondot a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek. Hőközpontonként tudják szabályozni, hogy hol legyen fűtés, ami egyszerre több társasházat is érint. Abban az esetben, ha a lakóközösség levélben fordul a szolgáltatóhoz, akkor el tudják indítani a szolgáltatást. Martonosi megjegyezte, a lakásokon belüli hőmérséklet természetesen nagyban függ annak fekvésétől, vagy épp attól, hogy záró szinten, netán szélvédettebb helyen van-e a lakás. „Idén ősszel még senki nem kérte a szolgáltatást, de a korábbi években volt, amikor már szeptember végén fűteni kellett, máskor pedig október közepén indult a rendszer” – mondta el Martonosi István.

Jó tanácsok a fűtés megkezdése előtt

A hivatalos távfűtési időszak szeptember 15-étől következő év május 15-éig tart. Az előírások szerint a városi szintű távfűtési szolgáltatást akkor köteles megkezdeni a szolgáltató, ha a napi átlaghőmérséklet 10 °C alá csökken, vagy két egymást követő napon keresztül 12 Celsius alatt alakul, illetve szeles időben egy napon át 12 °C alatt alakul. A távhőellátás keretében a szolgáltatónak naponta 8 és 20 óra között legalább 20 Celsius-fokot kell biztosítania, a lakóépületek közös helyiségeiben pedig minimum tizenkettőt.

A lakosságnak is érdemes néhány dologra ügyelniük a fűtés megkezdése előtt. Martonosi István szerint jellemző, hogy nem légtelenítik felújítások után az érintett vezetékszakaszokat, radiátorokat. Ahol termosztatikus radiátorszelepek vannak, ott a szolgáltatás elindítása után egy héttel javasolt maximális hőmérsékletre állítani a szelepeket, így légteleníthető a rendszer. Előfordul az is, hogy a társasház közös képviselője a fűtési szezon végén elzárja az épület hőközpontjában lévő szerelvényeket, így nem lehet felfűteni a társasházat.

Ha a radiátor csörgő-zörgő hangot ad, és csak részben meleg, akkor nagy valószínűséggel levegő került a rendszerbe. Amennyiben van légtelenítő szelep a radiátoron, könnyen kiengedhető belőle a levegő. Ha az mégsem vezetne eredményre, akkor az ügyeletet kell hívni, akárcsak abban az esetben, ha nincs a radiátoron légtelenítő szelep.

Martonosi István elmondta, előfordul, hogy fűt a radiátor és még sincs elég meleg a helyiségben. Ilyenkor az esetek többségében kiderül, hogy ennek az az oka, hogy letakarják a radiátort, például ruhát szárítanak rajta, vagy bútor van előtte. Az is gyakori, hogy a lakásban található radiátorok szelepeit nem egyforma hőmérsékletre állítják be, és azzal keresik fel a szolgáltatót, hogy csak az egyik helyiségben van meleg, míg a többi radiátor hideg. Ha nem sikerül a problémát elhárítani, a hőszolgáltató ügyeletéhez fordulhat bárki.

Kommentek

Hírzóna

Elfogadták a vásárhelyi költségvetést

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára döntöttek arról, hogy az önkormányzat nem vehet fel hitelt sem működési, sem fejlesztési célra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Egyre több iskolás használ bankkártyát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A pénzügyi szemléletformálás a célja a 2018-ban indult Készpénzkímélő iskolák programnak.

Tovább olvasom

Hírzóna

Marad a sitten Magda Marinko

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nem engedélyezték a sorozatgyilkos feltételes szabadságra bocsátását.

Tovább olvasom

Aktuál