Közélet

Fidesz: el kell kerülni, hogy újabb adósságok képződjenek

Fidesz: el kell kerülni, hogy újabb adósságok képződjenek

2012. október 29., hétfő
Fidesz: el kell kerülni, hogy újabb adósságok képződjenek

A Fidesz támogatja a kormányt abban, hogy a települések adósságátvállalásával is segítsen az embereknek - közölte Selmeczi Gabriella hétfőn az MTI-vel. A nagyobbik kormánypárt szóvivője kiemelte: el kell kerülni, hogy újabb adósságok képződjenek.

A kormánypárti politikus reagálva az LMP aznapi sajtótájékoztatójára kifejtette: a kormány egy csőd közelében lévő gazdaságot rántott vissza a szakadék széléről. Az ország adósságának csökkentése közben segítséget nyújtott a devizahiteleseknek is kimászni az adósságcsapdából. Harmadik lépésként a települések adósságterhein könnyítenek - mutatott rá, hozzátéve: a falvak, városok helyzete hasonlatos a devizahitelesekéhez.

Selmeczi Gabriella

kitért arra is, hogy 2002 és 2010 között a Gyurcsány-Bajnai-korszak kormányai általános gyakorlatként belekergették az önkormányzatokat a hitelfelvételbe, önző anyagi érdekekből megfosztották a települések polgárait az önkormányzati függetlenségtől. Közlése szerint a kormány megpróbál kivergődni ebből az adósságcsapdából és helyreállítani az önkormányzatok függetlenségét. Szerinte az bizonyos, hogy a már meglévő adósságból való kimentés önmagában nem lesz elégséges, az egész önkormányzati rendszert kell úgy átalakítani, hogy többé ne történhessen meg az, ami az előző évtizedben - fejtette ki. Selmeczi Gabriella azt írta, el kell kerülni, hogy újabb adósságok képződjenek, azaz az önkormányzatok működését át kell alakítani úgy, hogy minden település vezetésére csak olyan feladatok háruljanak, amelyeket valóban van ereje ellátni. "Nem lesz még egyszer lehetőség arra, hogy a kormány kimentse az önkormányzatokat az adósságcsapdából. Ez egy jó, előremutató, hasznos intézkedés, amivel most élni kell" - fogalmazott a kormánypárti politikus. Az LMP szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által szombaton bejelentett önkormányzati adósságátvállalás a felelőtlenül gazdálkodó önkormányzatokat hozza kedvező helyzetbe, miközben bünteti a felelősen gazdálkodókat. Az ellenzéki párt differenciált adósságrendezést követel, amely tekintettel van az eladósodás okaira is - írták az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményükben.

Szilágyi Péter

LMP-s országgyűlési képviselő és

Várnai László,

a párt önkormányzati ügyvivője úgy fogalmazott:

Orbán Viktor

"főúri kegyelméből" úgy tűnik, hogy megmenekülnek azok az önkormányzatok, amelyek az elmúlt években tetemes adósságot halmoztak fel. A problémát és a kezelés sürgősségét nem vitatják, de az eljárást botrányosnak és méltánytalannak tartják - írták. A kormányfő szombaton, a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen jelentette be, hogy az állam összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól. Közölte: az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságállományának egy részét pedig úgy, hogy ezek esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.