Gazdaság

Fazekas Sándor: az új földtörvénnyel a középbirtokokat erősítenék

Fazekas Sándor: az új földtörvénnyel a középbirtokokat erősítenék

2012. október 24., szerda
Fazekas Sándor: az új földtörvénnyel a középbirtokokat erősítenék

Az új földtörvénnyel a középbirtokokat akarja erősíteni a kormány, a kisebbeknek pedig lehetőséget teremtene a felzárkózásra - mondta Fazekas Sándor a Világgazdaságnak.

"Nem célunk a nagyobb gazdaságokat erősíteni, ők elég erősek így is, tudnak boldogulni" - mondta a vidékfejlesztési miniszter a lap szerdai számában közölt interjúban. A miniszter szerint nagyon alaposan végig kell gondolni az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének tervét, korábban ugyanis már volt erre példa, de nem érte el célját, az adócsökkentést lenyelte a kereskedelem.

Fazekas Sándor

elmondta: dolgoznak azon, hogy a sertéságazatban a fordított áfa bevezetése miatt keletkező likviditási problémára megtalálják a megoldást. Az államtól bérelt földre előírt foglalkoztatási kötelezettség számai - 1200 hektárhoz száz dolgozót kell felvenni, de ez csak a társaságokra vonatkozik, a családi gazdálkodókra nem - a miniszter szerint még változhatnak. Fazekas Sándor beszélt arról is, hogy a Gyulai Húskombinát esetében arra törekszenek, hogy megmaradjanak a munkahelyek, és továbbra is felvevőpiacot jelentsen a környékbeli gazdák számára. Ezért kiemelt jelentőségű céggé nyilvánították, ami azt jelenti, hogy a felszámolást az állam végzi, s ennek során mindent elkövetnek majd, hogy a vállalat piacképes részei megmaradjanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.