Gazdaság

Emberi jogokat is sért a nyerőgépek tiltása?

Emberi jogokat is sért a nyerőgépek tiltása?

2012. október 9., kedd
Emberi jogokat is sért a nyerőgépek tiltása?

Az Európai Játék- és Szórakoztató Szövetség (EUROMAT) szerint a szerencsejáték törvény módosításával a magyar kormány nemcsak alkotmányos és európai uniós törvényeket hagyott figyelmen kívül, hanem az Európai Emberi Jogok Konvenciójának ide vonatkozó előírásait is. Az EUROMAT mellett az osztrák, a német, a holland és a szlovén tagszövetség külön is panasszal él az Európai Bizottságnál a módosítás miatt.

Az EUROMAT MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Annette Kok, a szövetség elnöke úgy nyilatkozott: "olyan nyilvánvaló versenyellenes precedens történt egy tagállamban, amelyet bizonyára a magyar bíróságok, de különösen EU-s szervezetek előtt is meg kell támadni, úgymint az Igazságügyi- és Emberi Jogi Bíróságokon, amelyhez a magyar tagszervezet (Magyar Szerencsejáték Szövetség) az EUROMAT teljes támogatására számíthat." A közlemény emlékeztet, hogy a jogszabály kizárólag a néhány állami tulajdonú, illetve koncesszióban működő kaszinó számára engedélyezi a pénznyerő automaták üzemeltetését. Az európai szövetség álláspontja szerint a magyar kormány ezzel a "kiemelten erőszakos és versenyellenes cselekedetével" teljesen ellehetetlenítette ezt az ipart és még csak időt sem adott a résztvevőknek a változásokra való felkészülésre. Az 1979-ben alakult, 18 európai ország érdekvédelmi szervezetét tömörítő EUROMAT a kaszinó iparon kívül tevékenykedő gyártókat, forgalmazókat és a játékgép üzemeltetőket képvisel. Az EUROMAT a múlt héten jelezte, hogy az Európai Bizottsághoz fordult a magyar szerencsejáték törvény módosítása miatt. A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) kedden közölte az MTI-vel, hogy az EUROMAT mellett az osztrák, a német, a holland és a szlovén tagszövetség külön is panasszal él az Európai Bizottságnál a magyarországi befektetésekkel rendelkező tagjaik érdekében, továbbá az MSzSz is bejelentést tesz a szerencsejáték törvény jogellenessége miatt. Az MSzSz közleménye szerint a törvény hatályba lépésével 1200, engedéllyel rendelkező szerencsejáték szervező vállalkozás kerül csődbe, mivel elveszíti összes hatályos engedélyét, több száz beszállító és 18.000 szerződött partnervállalkozás kerülhet csőd közeli helyzetbe, továbbá 40 ezer munkahely fog elveszni és sok milliárd forintos vagyonvesztést kell a vállalkozásoknak elszenvedniük. A parlament múlt héten kedden fogadta el azt a módosítást, amely megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben. A szerencsejáték-szövetség bejelentette, hogy pertársaságot alapít a vállalkozások jogos kárigényeinek megtérítése érdekében. Hasonlóan nyilatkozott a WEBGAM Központi Játékszerver tulajdonosa a WSG Szerver Üzemeltető Kft. is, jelezte: meg fogja vizsgálni kárigénye bejelentésének lehetőségét, miután a pénznyerő automaták üzemeltetésének betiltásával összegzésük szerint több ezer fejlesztői munkaóra, a szerver-fejlesztők több milliárd forintos befektetése, a beszállítók elveszett megrendelései vesztek oda. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban vitatta a piaci szereplők véleményét; múlt heti közleményében a tárca úgy fogalmazott: elsősorban nem foglalkoztatási kérdés a nyerőgépek tiltása, és "minden alapot nélkülöz" a Magyar Szerencsejáték Szövetség azon becslése, amely szerint mintegy 40 ezer embert kell elbocsátani a pénznyerő automaták üzemeltetését a játékkaszinókra korlátozó parlamenti döntés miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.