Sport

Douchev-Janics cáfolja, hogy Bulgáriába tartana + SZAVAZÁS

Douchev-Janics cáfolja, hogy Bulgáriába tartana + SZAVAZÁS

2012. október 30., kedd
Douchev-Janics cáfolja, hogy Bulgáriába tartana + SZAVAZÁS

Az országváltását elhatározó Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos a szerb közszolgálati televíziónak (RTS) kijelentette: egyetlen választása Szerbia és egyben cáfolta, hogy bolgár színekben folytatná pályafutását.

"Az utóbbi időben bármit nyilatkozok a médiának, másként sül el. Sok hazugság jelent meg a sajtóban. Megmondtam, mit szeretnék: Szerbia az én választásom" - fogalmazott

Douchev-Janics

, aki hozzátette: a Bulgáriába való távozásáról szóló történetet a magyarok találták ki.

Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára az elnökség múlt szerdai döntéséről szóló hivatalos dokumentumot - miszerint az MKKSZ felkészülési hozzájárulás címén 150 ezer eurót kér, hogy a versenyző szerb színekben folytassa - személyesen adta át Douchev-Janics Natasának. A kajakos bolgár férje, Andrian Douchev jogán ugyanakkor ingyen távozhatna Bulgáriába. "Vagy engedélyezik, hogy szerb színekben kajakozzak vagy két évig szünetet tartok" - üzente Janics. Az MKKSZ szerdáig várja a 150 ezer eurót, ha addig nem kapja meg, akkor elvileg Douchev-Janics két évig nem versenyezhet. A szerbek a nemzetközi és az európai szövetséghez fordultak az ügyben, ők kifogásolják, hogy a magyarok miért tarthatnak igényt pénzre egy szerb állampolgárért. Mirko Nisovic, a Szerb Kajak-Kenu Szövetség elnöke úgy foglalt állás, hogy legkésőbb november végére lezárul az ügy, ugyanakkor a versenyző a múlt héten megerősítette neki, szerbként folytatja pályafutását. A nemzetközi szövetség szabályzata szerint egy versenyző csak akkor szerepelhet egy másik ország színeiben kétéves kihagyás nélkül, ha - jelen esetben - a magyar szövetség ehhez hozzájárul. A házastárs esetében nincs ilyen megkötés, azaz Douchev-Janics bolgár színekben az MKKSZ engedélye nélkül is versenyezhetne. Ábrahám Attila az MTI-nek kedden elmondta: a magyar szövetség döntése nem megtámadható. "A magyar szövetség szeptember 30-ig várta az országváltásra vonatkozó igényeket. Janics jelezte, szerb színekben szeretné folytatni. Innentől kezdve volt a MKKSZ elnökségének harminc napja, hogy döntsön, megadja-e az engedélyt vagy sem. Az elnökség múlt szerdán döntött, hogy milyen feltételek teljesülése esetén adja ki az engedélyt. A nemzetközi szövetség felé a magyar szövetségnek november 30-ig kell jeleznie, hogy engedélyezte-e Janicsnak, hogy szerbként versenyezhessen. A szerb szövetség a magyar döntést nem támadhatja meg, ugyanis az eredeti, jelen esetben a magyar szövetségnek nincs indoklási kötelezettsége. És itt véget ér a történet" - mondta Ábrahám. Hozzátette: a magyar szövetségnek a férj jogán kizárólag Bulgária esetében nincs tiltási lehetősége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.