Közélet

Búcsú a búcsúsoktól - eltűnnek a vidámparkok? + FOTÓK

Búcsú a búcsúsoktól - eltűnnek a vidámparkok? + FOTÓK

2012. október 15., hétfő
Búcsú a búcsúsoktól - eltűnnek a vidámparkok? + FOTÓK

Évről-évre keserűbb szájízzel zárják a szezont a búcsúsok, komolyabb nyereséget inkább csak a főváros környékén tudnak termelni a dodzsemek, körhinták és céllövöldék üzemeltetői. Az utazó vidámparkok tulajdonosai közül sokan másodállásként vagy hobbiból turnéznak a játékokkal, sokszor nullszaldóra is csak nehezen hozzák ki magukat.

Hamarosan lakatot tesznek az ország legnagyobb vidámparkjának kapujára Budapesten: a több, mint hatvan éve működő, de évszázados múltra visszatekintő létesítmény működését csak több száz milliós támogatással bírták fenntartani. A városligetben található szórakoztató központ látogatottsága az utóbbi években alig érte el a háromszázezer főt, nem hogy fejlesztésre, de a meglévő eszközök karbantartására sem volt már elegendő forrásuk az üzemeltetőknek. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a búcsúkat, majálisokat és ünnepségeket járó utazó vidámparkoknál is, melyek november közepével lezárták a szezont. Jövő márciusig összecsomagolva pihennek a dodzsemek és körhinták, a bevételből azonban a vállalkozók nehezen húzzák ki a telet: az egyre emelkedő üzemanyagár, a játékok éves biztonsági vizsgái és az általános pénztelenség miatt egyre nehezebb bevételt termelni.

Körhinta-körkép

A kilencvenes évek elején Dávodon volt a térség legnagyobb búcsúja, az utóbbi években azonban itt is egyre szerényebb a kínálat. A Bács-Kiskun megye déli csücskében lévő falu a búcsús szezon egyik utolsó helyszíne, november közepe után a rossz idő miatt már nem éri meg üzemelni - igaz, mint kiderült előtte sem nagyon. A Dudás Vidámpark tulajdonosa, Dudás László már évek óta ötszáz forintért ülteti fel a gyerekeket a kisvasútra, mint mondta ezzel nem sok hasznot termel, de emelni sem tud az áron. Bács-Kiskun megye mellett Csongrád megye számos településén is megfordul, Algyőre, Mórahalomra és Deszkre is évtizedek óta kijárnak. A családi vállalkozást még a dédnagyapja kezdte el: négy generációval ezelőtt fából készültek a játékok, lovak hajtották a körhintát és a gyerekek pár cső kukoricáért is felülhettek rá. "Régebben meg lehetett élni belőle, sokkal nagyobb nyüzsgés volt minden rendezvényen, és az embereknek is volt pénzük a szórakozásra. Az utóbbi pár évben már másik állást is keresnünk kellett, hogy kihúzhassuk a telet, nem tart ki sokáig az, ami a szezon végén a zsebünkben marad" - mondta a vállalkozó. A nagyobb gépeket, körhintákat már otthon hagyják, csak a kisebb költségű, egyszerűbben szállítható kisvasutat és a felfújható ugrálóvárat hozták magukkal. Évek óta tervezik, hogy végleg összecsomagolnak, a bevételeket számba véve döntik majd el, hogy jövő tavasszal ismét nekivágnak-e az idénynek. Tápéról érkezett dodzsemével és körhintájával a Dinasztia Kft., tulajdonosuk az anyagiakba is beavatott minket: csak a benzinköltség meghaladja a negyedmillió forintot, a gépek hálózati áramra kötése pedig önmagában 22 ezer forintba kerül, és akkor még nem esett szó a gépek horribilis áramfogyasztásáról és a vizsgáikról, melyeket bizonyos játékokon évente meg kell újítani. Igen sok 600 forintos zsetont ki kell hát váltani, hogy megtérüljön a befektetett összeg, a tulajdonos szerint azonban Bács-Kiskun megyében kevés helyen van tisztességesebb bevételük, inkább a Csongrád megyei településeket szeretik jobban.

Két dodzsem egy csárdában

A neve elhallgatását kérő vállalkozó szerint azonban nem mehet mindenki kedve szerint, egy hallgatólagos megállapodás van a "körhintások" között, hogy nem szívják el egymás elől a levegőt - nincs már annyi kilátogató, hogy például több dodzsem is nyereséggel üzemelhessen. A fővárosban és a környékén még lényegesen jobb az életszínvonal, oda azonban nehéz helyet váltani, maradnak hát nekik a kevés nyereséget termelő, vidéki búcsújárások. A család több tagja ingyen dolgozik itt is, eladnának a gépek közül, de a több tízmillió forint értékű gépeket esetleg fémhulladékként vehetnék be. "Külföldön már régen retró kategóriába mennek ezek a játékok, az Olaszországban gyártott vadiúj hintákkal köszönőviszonyban sincsenek. A fővárosi vidámpark játékai is elavultak, régiek, a miénkről nem is beszélve, de fejleszteni nem tudunk miből, megélni is csak alig" - hangsúlyozta a vállalkozó. A szomszéd településen, Hercegszántón született, így a dávodi búcsút mindig fontosnak tartotta - a rossz anyagi körülmények ellenére is mehettek egy ingyen kört az itteni kisgyerekek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.