Gazdaság

Beragadtak a szén-dioxid-kvótapénzek

Beragadtak a szén-dioxid-kvótapénzek

2012. október 4., csütörtök
Beragadtak a szén-dioxid-kvótapénzek

Mintegy másfél éve több hazai cég nem jut hozzá az általa megtermelt, sőt már el is adott szén-dioxid-kvótához, és ennek nyomán az állam sem kapja meg az ügyletből rá jutó, 10 százalékos hasznot - írja a Világgazdaság csütörtökön.

Több olyan magyar társaság is bajban van, amelyik évekkel ezelőtt úgy indított üvegházhatást csökkentő beruházásokat, hogy a projekt révén elért szén-dioxid-kibocsátás csökkenésért járó kvótákat előre eladta külföldi kormányoknak vagy magán társaságoknak. A külföldi vevők sokszor előre ki is fizették a kvóták egy részét, ezzel finanszírozva a magyarországi környezetvédelmi beruházásokat. A pénzért járó kvótáit az említett vevők egy része hiába várja, mert azokhoz egy ideje itteni partnerük sem jut hozzá a magyar államigazgatás hibái miatt - állítják az üzleti napilapnak nyilatkozók. A Világgazdaság számításai szerint a késleltetett, illetve ki nem fizetett szén-dioxid-kvóta értéke eléri a 10-15 millió eurót, amelynek 10 százaléka az államot illetné.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.