Közélet

Békemenet - Elindult a tömeg a Széna térről

Békemenet - Elindult a tömeg a Széna térről

2012. október 23., kedd
Békemenet - Elindult a tömeg a Széna térről

Elindult a békemenet kedden kora délután a budapesti Széna térről a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond majd beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén. A menet elején egy hatalmas nemzeti színű molinót vittek, amelyen az állt: "Nem maradunk adósok! Egy a haza".

Az ország függetlenségéért és a kormány melletti kiállásért szervezett menetet több ismert közéleti személyiség vezeti, köztük a rendezvény egyik szervezője,

Csizmadia László

, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója és szóvivője,

Bencsik András

, a Demokrata című lap főszerkesztője,

Fricz Tamás

, a CÖF másik alapítója és

Bayer Zsolt

újságíró. A magyar és lengyel zászlók, valamint a kormányt éltető, biztató táblák alatt álló tömeg az indulás előtt teljesen megtöltötte a Széna teret és környékét, a forgalmat a városrészben lezárták. Sokan a városuk, településük nevével ellátott táblát hoztak magukkal, néhány ember kezében fideszes zászló is volt. A békemenet a Margit hídon át, a Nyugati pályaudvart érintve, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át ér a Parlament előtti Kossuth térre, az állami ünnepségre. Indulás előtt a részvevők egyperces csenddel tisztelegtek az 1956-os hősök és

Nagy Imre

mártír miniszterelnök emléke előtt. A tömegben egy molinón a következő volt olvasható: "Keletről a tankok 1956, nyugatról a bankok 2012. A helyzet változatlan". Csizmadia László a menet indulása előtt azt közölte, hogy a Lungo Drom is csatlakozott, "ezzel létrejött az élő nemzeti konzultáció". Amikor elindult a menet, még özönlöttek az emberek a metróból, a tömeg végén állók nagyjából fél óra múltán hagyták el a gyülekezési pontot, a Széna teret. A CÖF alapítója, szóvivője az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondta, hogy a mostani menetnek hármas célja van: tisztelgés 1956 és a magyar ifjú forradalmárok előtt, "akik a vérüket hullajtották azért, hogy Magyarországon tíz napig szabadság legyen". Másrészt tisztelgés Nagy Imre "kommunista vezér" előtt, aki képes volt félredobni "azt a mocskos ideológiát", és a magyar szuverenitásért kiállni, így lett belőle mártír és hős. "És van még egy üzenetünk (...), az adósrabszolgaságot nem tűrjük. Tehát üzenjük mindenkinek a világban, a pénzhatalmaknak, hogy Magyarország nem marad adós - hangsúlyozta Csizmadia László, hozzátéve, a kormánynak szüksége van a támogatásra, "meg kell mutatnunk, hogy egy demokratikusan választott, kétharmados kormány mögül nem álltak még ki az emberek". Bencsik András az MTI-nek azt mondta: kevesebb emberre számítanak, mint a januári békemenetkor, mert akkor "nagy megrettenés" volt az emberekben. Most nem annyira veszélyes a helyzet, de azt érzik az emberek: szó sincs arról, hogy "vége lett volna a Magyarország elleni próbálkozásoknak" - fejtette ki. Bencsik András úgy fogalmazott, "sokan és elegen leszünk". A rendezvény szervezői múlt csütörtöki sajtótájékoztatójukon azt mondták, annyi békemenetet szerveznek még, amennyire szükség lesz annak érdekében, hogy megvédjék Magyarország függetlenségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.