Közélet

Átadták a Givaudan makói aromagyárát

Átadták a Givaudan makói aromagyárát

2012. október 3., szerda
Átadták a Givaudan makói aromagyárát

Átadták a svájci központú Givaudan új ízesítőanyag-gyárát Makón, a 130 millió eurós beruházással felépített üzemben jelenleg kétszázan dolgoznak, a termelés felfutásával a létszám a jövő év végére háromszázra nő.

Gilles Andrier

vezérigazgató az MTI-nek szerdán elmondta: a cég eddigi legnagyobb zöldmezős beruházásának helyszínéül a termelési hagyományok, valamint a fejlesztéshez rendelkezésre álló megfelelő ipari terület miatt választották Makót. Emellett a Szegedi Tudományegyetemen folyó színvonalas élelmiszer-ipari képzésnek köszönhetően a dolgozók felkészültsége is kiváló - tette hozzá. A sós ízesítőanyag gyártás a Givaudan egyik leggyorsabban növekvő tevékenységi területe, a cég erősíteni szeretné jelenlétét az egészségipari és wellness termékek területén, valamint bővíteni pozícióit a fejlődő piacokon. Mindezekben fontos szerep hárul majd a makói üzemre – közölte a szakember. A termelés felfutásával a makói gyár foglalkoztatotti létszáma a jelenlegi kétszázról 2013 végére háromszázra nő, az üzem létrehozása a partnereken keresztül azonban jóval több embernek ad munkát. A Givaudan Budapesten létrehozza pénzügyi szolgáltató központját is száz dolgozóval – mondta a vezérigazgató.

Szíjjártó Péter

külügyi és külgazdasági államtitkár hangsúlyozta, minden egyes gyáravató annak bizonyítéka, hogy a magyar gazdaság egyre jobban működik és egyre inkább növekedésnek indul. A gyáravatók arra is bizonyítékul szolgálnak, hogy helyesen döntött a magyar gazdasági kormányzat, amikor választ keresett az európai gazdasági kihívásokra, és a munkára, a termelésre helyezte a hangsúlyt – mondta a politikus. Hozzátette, a kormány nem titkolja: Magyarországból Európa termelési központját kívánja létrehozni. A magyar emberek szorgalma és munkaszeretete a kormány gazdaságpolitikájával együtt Magyarországot vonzó befektetési célponttá tették. Makón kialakították Európa egyik vagy a legmodernebb élelmiszer-ipari gyárát, Gödöllőn kedden adták át a kontinens legkorszerűbb steril gyógyszeripari üzemét, a közelmúltban pedig elindult a termelés Szentgotthárdon, Európa legmodernebb motorgyárában is – emlékeztetett az államtitkár.

Karkas Mihály

gyárigazgató a 23 hektáros telken felépült 50 ezer négyzetméteres üzemet bemutatva elmondta, a 40 ezer tonna éves kapacitású gyárban 2500 különféle alapanyagból mintegy 5 ezer fajta félkész és készterméket állítanak elő. A magas szinten automatizált technológia lehetővé teszi a legszigorúbb higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok betartását – tudatta a szakember. A makói gyár termékeivel a vevők nem találkozhatnak a boltok polcain, a cég vevői a különböző élelmiszer-előállító cégek. A Maros-parti városból az európai, közel-keleti és afrikai régió kilencven országába, több mint kilencszáz partnerüknek szállítanak majd. A Givaudan piacvezető a globális illat- és ízesítőanyag iparágban. 2011-ben a cégcsoport forgalma elérte a 3,9 milliárd svájci frankot, alkalmazotti létszáma több mint 8900, negyven országban működik leányvállalata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.