Írjon nekünk

Egyetem

A tragédia hátterében – Etiópia mesés tájairól a TIK-ben + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

A január elején indult, majd tragédiával végződött etiópiai tanulmányútról tartottak előadást az ott járt geográfusok csütörtök délután. A Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztályának TIK-ben tartott rendezvényén a merényletet mellőzve inkább a különleges táj csodáit, gazdag növény- és állatvilágát, valamint jellegzetes arcait idézték fel a hallgatóságnak.

Az egész országot megrázták január 17-én az etióp-eritreai határnál, az Erta Ale vulkán közelében történtek, ahol egy terrortámadás következtében életét vesztette Fábián Tamás geográfus és Szabad Gábor kutatóorvos. Haláluk körülményeiről sok szó esett azóta, az Etiópiába szervezett kirándulás valódi céljairól azonban igen kevéset beszéltek. Ennek tudatában a Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya csütörtök délután tartott előadóülését a mesésnek indult, több száz kilométert felölelő túra élményeinek szánta. “Etióp hangulatok – avagy Tamás, Gábor! Még mindig hazavárunk!” címmel a tragédia hátteréről vidám hangulatú, az életüket vesztett túrázóknak tiszteletet állító előadást tartott a Tanulmányi és Információs Központban Gruber László, Puskás Irén, Vizler Csaba, Winter Zoltán és Szilassi Péter.

“A média sokszor úgy kapta fel ezt a témát, hogy pár kalandvágyó őrült indult a halálba azon a napon. Fontos hangsúlyozni, hogy ez egyáltalán nem igaz: az Afar-régióban addig fehér embert még nem öltek meg, biztonságosnak tartották. Szörnyű közhellyel élve Tamás és Gábor rosszkor voltak rossz helyen, a szörnyű tragédia nem az ő hibájuk volt” – hangsúlyozta az utazókkal tartó Gruber László bonyhádi középiskolai tanár. Mint mondta a túrát hosszú felkészülés előzte meg, melynek során a fő szervező Fábián Tamás összeállította az útvonalat, és úgy szervezte meg az utazást, hogy a lehető legtöbb élményét megélhessék ennek a mesés vidéknek. Végül heten vágtak neki: a csapat első fele december 28-án indult (az akkori nevén) Ferihegyről hogy előkészítse a terepet társainak. Terveik szerint a túra számos nagyvárost és természeti szépségű tájat érintetve haladt, majd betetőzéseként legvégén látogatták volna meg a tragédia helyszínét adó vulkánt.

Az ezernyi frigyláda fosztogatói

A három hétig tartó utazás során bejártak hetet az ország nyolc világörökségi helyszínéből, megismerték a kultúrák találkozásából fakadó, egyedülálló építészeti stílusokat, kolostorokat és sziklatemplomokat látogattak meg. Túráztak a Simien-hegység négyezer méter fölé magasodó láncai között, megcsodálták Harar környékének nem mindennapi látványt nyújtó gránit tornyait és a Rift-völgy tavait is. A különös tájon európai ember számára még különösebb emberek élnek – az ország lakosságának nagyobb része kopt keresztény, de közel a harmaduk muszlim vallású. Igen jó történelmi kapcsolatot ápolnak Izraellel, a mítosz szerint királyuk onnan hozta el Etiópiába a frigyládát: Indiana Jonesnak mégsem lenne itt egyszerű dolga, hisz majd’ minden templomban őriznek egy ilyen ereklyét – mesélte Gruber László. Leginkább császár uralkodott az itteniek felett, az etiópok büszkén mondhatják, hogy Libéria mellett övék az egyetlen ország Afrikában, amely sosem volt gyarmat. Emellett az emberiség bölcsőjének is tartják ezt a helyet, hiszen egyedülálló történelmi leleteket tártak fel itt. Ide kötődik például a három és fél millió éves dikikai gyermek, más néven a “legidősebb kisgyerek”, ami a legteljesebb australopithecus afarensis-lelet, melyet eddig megtaláltak.

Gazdag kultúra, szegény emberek

Bár történelmi hagyományaik miatt igen gazdagnak mondják magukat az Etiópiában élők, a gazdasági mutatók nem őket igazolják: a leselejtezett Toyoták hazájában a közlekedés lassú, nehézkes, a kevés úton (melyet a régió felé egyre inkább nyitó kínai befektetők építettek) valóságos közlekedési káosz uralkodik. Nem éjféltől, hanem reggel hat órától számítják a következő napot, valamint naptáruk is el van csúszva kissé – jelenleg 2005 van náluk, így az aktuális világvége-dátumtól is még biztonságos hét év választja el őket. Az előadók gazdag fotóanyaggal mutatták be a városokat, melyek külterületén egész nap hömpölyög a vízért vagy élelmiszerért járó tömeg. Egyenruhás iskolások és gépfegyveres katonák egyaránt hétköznapi látképei a vidéknek, ahol szemét sincs túl sok, hiszen az emberek azt is felélik, újrahasznosítják. “Az elmúlt évben közel duplájára nőtt az ország lakossága, kilencven millióan lakják napjainkban, így a segélyszállítmányok arányát is drasztikusan növelni kellett. A lakosság bizonyos része csak ezekből tud megélni” – emelte ki az előadó.

Útjuk során ellátogattak Harar városába, mely az ország iszlám lakosságának legnagyobb központjának számít, itt található az ország egyik leghatalmasabb mecsete is. Egy “harari hiénaemberként” emlegetett férfi éjszaka maga köré hívta a vadállatokat, és pár falatért azok kutyákhoz hasonló szelídséggel adtak elő mutatványokat. Három nagy nemzeti parkot is meglátogattak a közelben, melyben megcsodálhatták a térség egyedülállóan gazdag madár- és állatvilágát. Több száz fotóból álló gyűjteményükkel oldották fel a tragédia miatti negatív képzetünket erről a meseszép, évezredes történelmi értékeket hordozó vidékről. Az estét – bár a merényletről csak kevés szó esett – Fábián Tamás és Szabad Gábor emlékének ajánlották. Bemutatták a Fábián Tamás-ért-ék Alapítványt is, amely céljául tűzte ki a geográfus hagyatékának bemutatását, valamint hogy túrákkal, rendezvényekkel őrizzék meg szellemi örökségét.

Kommentek

Egyetem

Közeledik a beiratkozás ideje a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az SZTE több mint 6100 új hallgatója augusztus 26. és 31. között jelentkezhet az egyetemen.

Tovább olvasom

Egyetem

Szegeden rendezik a nemzetközi informatikai diákolimpiát 2023-ban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az SZTE társszervezésében.

Tovább olvasom

Egyetem

Gyógyszerésztudományi területen az SZTE a legjobb hazai egyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

A legjobb vidéki felsőoktatási intézményként szerepel a Szegedi Tudományegyetem az Academic Ranking of World Universities 2019-es listáján. A világrangsorban a legjobb ezer intézmény közé került az SZTE. A gyógyszerésztudományi listán hazai viszonylatban az első, a világrangsorban a 151-200. helyen áll. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál