Közélet

A szabadságharc örmény mártírjaira emlékezett az MSZP

A szabadságharc örmény mártírjaira emlékezett az MSZP

2012. október 6., szombat
A szabadságharc örmény mártírjaira emlékezett az MSZP

Az 1848-49-es szabadságharc után kivégzett örmény származású tábornokokra emlékezett az MSZP Kiss Ernő XVIII. kerületi emléktáblájánál szombaton a fővárosban.

Simon Gábor

, az MSZP elnökhelyettese ünnepi beszédében kezdeményezte, hogy az örmény áldozatoknak a kerületben lévő emlékparkjában örökítsék meg egy kövön a 2004-ben Budapesten meggyilkolt örmény katonatiszt, Gurgen Markarján emlékét is. A szocialista politikus hangsúlyozta: nagyon sok történeti példája van annak, hogy az örmények sorsközösséget vállaltak a magyarokkal, és gazdagították a magyar kultúrát. Simon Gábor reményét fejezte ki, hogy egy másik örmény katona halála és gyilkosának kiadatása sem feledteti a két nép történelmének közös pontjait. A 2004-ben meggyilkolt örmény katonatiszt is Magyarország mártírja, ezért őt is úgy kell kezelni, mint

Kiss Ernőt

és

Lázár Vilmost

, akit több mint másfél évszázada övez tisztelet - mondta a politikus. Az emlékkő költségeit a helyi önkormányzatnak kell fedeznie, vagy adakozásból kell előteremteni, a tiszteletadásra Magyarországra várják az áldozat hozzátartozóit is. "Van feladatunk annak érdekében, hogy a magyar és az örmény nép közötti jó kapcsolat helyreálljon, hogy a magyar és örmény kormány közötti viszony normalizálódjon. A bizalom visszaszerzése érdekében folyamatosan gesztusokat kell tenni" - jelentette ki Simon Gábor. Simon Gábor emlékeztetett arra, hogy hetvennél több örmény származású tiszt és csaknem 200 közkatona vett részt a harcokban a magyarok oldalán, közöttük volt Kiss Ernő és Lázár Vilmos, aki Aradon vértanúhalált halt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.