Kultúra

A szabadság dalban és képekben az Emlékpontban

A szabadság dalban és képekben az Emlékpontban

2012. október 20., szombat
A szabadság dalban és képekben az Emlékpontban

Kamara-kiállítással és koncerttel emlékezik az ötvenhatos forradalomra az Emlékpont: október 22-én, hétfőn 17 órától egy különleges hangvételű, akusztikus koncerten csendülnek fel a szabadság dalai a közgyűjtemény kávézójában. A nemzeti ünnep napján, a városi megemlékezést követően a kiskunmajsai ’56-os Múzeum anyagaiból nyílik kamara tárlat a kommunista diktatúra évtizedeit feldolgozó intézményben.

A szabadság érzéséről szóló unplugged koncerten többek között felhangzik Elvis Presley immár kultikus dala, a Peace in the Valley, amellyel a „Király” együttérzését fejezte ki az eltiport magyar forradalommal és egyben adománygyűjtésre szólította fel az amerikaiakat Ed Sullivan tévéműsorában1957 januárjában. A koncerten fellépnek:

Láda Flóra

– ének,

Balázs Konrád

– gitár és

Túri Csaba

– gitár. Az Emlékpont kávézójában kamara kiállítás nyílik október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről, képi és tárgyi emlékeiből. A kiskunmajsai 56-os Múzeum által kiállított relikviákat, dokumentumokat és művészeti alkotásokat az egykori bajtársak ajánlották fel. A tablókon megjelennek a szabadságharc ismert alakjai:

Szabó bácsi

a Széna térről,

Falábú Jancsi

a Corvin közből,

Mansfeld Péter

, mint a megtorlás legfiatalabb áldozata,

Tóth Ilona

szigorló orvostanhallgató… A tárgyi emlékek között olyan érdekességek lesznek láthatóak, mint egy korabeli gránát vagy pisztoly, valamint a „másik oldalról” egy karhatalmista, ismertebb nevén pufajkás őrzi az Emlékpont Kávézóját. Az Ezerkilencszázötvenhat, te csillag című kiállítást

Kozma Huba

, az 56-os Történelmi Alapítvány elnöke nyitja meg október 23-án, kedden 11 órakor. Október 23-án délután kettő órától az Emlékpont történészei rendhagyó tárlatvezetésre várják érdeklődőket: az állandó kiállítás termeiben a forradalom helyi és országos vonatkozásait ismertetik a látogatókkal. Az Emlékpont kiállítása október 22-én, hétfőn zárva tart, az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén a közgyűjtemény állandó és a Megfigyelt művészet időszaki kiállítása is díjtalanul látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.