Közélet

A magas vérnyomásban szenvedőket veszélyeztetheti leginkább a hidegfront

A magas vérnyomásban szenvedőket veszélyeztetheti leginkább a hidegfront

2012. október 25., csütörtök
A magas vérnyomásban szenvedőket veszélyeztetheti leginkább a hidegfront

A hidegfront leginkább a magas vérnyomásban szenvedőket veszélyeztetheti, de a szívbetegeknél is előfordulhat mellkasi szorító fájdalom. Gyakori tünet még a fejfájás, de a hidegfront az agresszivitást is fokozza - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön, az MTI megkeresésére.

A hosszú, kellemesen langyos - sőt az utóbbi napokban szokatlanul meleg - ősz után az előrejelzések szerint a hét végén beköszönt a hideg idő - jelezte az ÁNTSZ, kiemelve: egy, két nap alatt mintegy 10 fokkal hidegebb, csapadékos idő várható. A hőmérséklet változása, a betörő hidegfront jelentősen megterheli a szervezetünket - tették hozzá. Ilyen időben gyakoribbak a légúti fertőzések, könnyebben felfázhat az ember, aminek kellemetlen hólyaghurut lehet a következménye. Az ÁNTSZ a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet, úgy mint a réteges öltözködés, illetve a lakás fűtése, valamint ajánlott több meleg folyadékot, teát, C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket is fogyasztani. Azoknak, akik már náthásak, köhögnek azt tanácsolják, hogy lehetőleg kerüljék a zsúfolt közösségi tereket, használjanak zsebkendőt. Mint kifejtették: a hidegfront érkezésekor a magas vérnyomás betegségben szenvedőknek kell odafigyelniük tüneteikre: emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás. Nagyon fontos, hogy ne feledjék el bevenni gyógyszereiket, panaszaik esetén kérjék orvosuk tanácsát - tették hozzá. További, hidegfronttal kapcsolatos tünet a görcskészség fokozódása, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhet. Előfordulhat továbbá úgynevezett vesekő kólika is, amely során rohamszerűen előtörő heves fájdalomérzés jelentkezik az ágyék területén, és rendszerint az alhasba, a nemi szervekbe, a combba sugárzik, továbbá láz nélküli hidegrázás, gyakori fájdalmas vizelési inger, szapora érverés kíséri - fejtette ki az ÁNTSZ, hozzátéve, hogy ezeket a tüneteket komolyan kell venni, és jelentkezésükkor "feltétlenül orvoshoz kell fordulni". Az ÁNTSZ a közlekedők figyelmét is felhívta arra, hogy a hidegfront fokozza az agresszivitást, ezért ajánlott odafigyelni, mert így elkerülhetők a felesleges stresszhelyzetek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán hívta fel a figyelmet, hogy a csendes őszi időnek egy pénteken érkező hidegfront vet véget, szombaton már havas esőre, hóra, komolyabb fagyra is számítani lehet, ezért itt az idő felkészülni a télies időjáráskor szokásos teendőkre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.