Gazdaság

A kormány 2012-ben 8,5 milliárdot fordít a hajléktalanok ellátására

A kormány 2012-ben 8,5 milliárdot fordít a hajléktalanok ellátására

2012. október 27., szombat
A kormány 2012-ben 8,5 milliárdot fordít a hajléktalanok ellátására

Az utcai szolgálatok támogatásával együtt a kormány 2012-ben több mint 8,5 milliárd forintot fordít a hajléktalan emberek ellátására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Soltész Miklós

szombaton a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti Gondviselés Házában tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a támogatás több szinten valósul meg, többek között a hajléktalanok ápoló-gondozó otthonai, a nappali ellátást nyújtó intézmények sora, az átmeneti szállások és rehabilitációs intézmények kapnak költségvetési támogatást. Az államtitkár szerint a hajléktalanellátás területén is szükség van szemléletváltásra, erre jó példaként nevezte meg a kecskeméti intézményt. Olyan megoldásokra van szükség, amelyek komplex módon segíthetik a lakhatásuk megoldását, oktatásukat és képzésüket, majd a munkába állásukat - fogalmazott az államtitkár. Soltész Miklós kiemelte: jelenleg 10 700 embert tudnak elhelyezni az ország különböző intézményeiben. Emlékezetett arra, hogy az elmúlt tél leghidegebb napján, február 6-án kilencezer embernek sikerült szállást adni. Az államtitkár ismertette: az Új Széchenyi Terv pályázatain a közép magyarországi régióban - itt koncentrálódik a hajléktalanok csaknem fele - öt nyertes pályázaton összesen 480 millió forint támogatást nyertek el, a többi, az úgynevezett konvergenciarégiókban pedig 12 pályázaton 680 millió forintot. A hajléktalanok lakhatását, a szakképzésbe történő bekapcsolódását, valamint a munkahelyi beilleszkedést segítő pályázatok a megvalósítás szakaszában vannak - tette hozzá. Soltész Miklós beszámolt egy lehetőségről is, amelynek keretében 105 millió forintot biztosítanak arra, hogy három szervezet segítségével a pályázók felkészülhessenek arra, hogy sikerrel járjanak. Ez lehetőséget ad egy újabb 860 millió forintos pályázatra, amely a konvergenciarégióban, a nagyobb városokban és településeken ad lehetőséget a hajléktalanellátás fejlesztésére a kecskeméti példa alapján - tette hozzá az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.