Gazdaság

A kereslet visszaesése főleg a kis boltokat sújtja

A kereslet visszaesése főleg a kis boltokat sújtja

2012. október 22., hétfő
A kereslet visszaesése főleg a kis boltokat sújtja

A hazai vásárlóerő gyengülése, jó esetben stagnálása a fogyasztást is visszafogta. A szakemberek 2013-ra sem várnak javulást. A reáljövedelmek zsugorodása, a kereslet visszaesése miatt elsősorban a kis boltok kerültek nehéz helyzetbe - írja a Népszava hétfői száma.

Vámos György

, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára 2013-ban sem vár fogyasztásnövekedést. A szakember úgy véli, lesz karácsonyi roham a boltokban, a nagy kérdés az, eléri-e a forgalom a tavalyi szintet, lesz-e az embereknek annyi pénze decemberben, mint tavaly.

Fodor Attila

, a CBA kommunikációs vezetője a lapnak elmondta: a válság kezdetétől látható az a folyamat, hogy főleg a vidéki, rosszabb elhelyezkedésű, kis alapterületű boltok kerülnek nehéz helyzetbe. A hipermarketek közönsége is apadt valamelyest, a kicsik, illetve a legnagyobbak között található szupermarketek forgalma ugyanakkor bővült. A tőkehiánnyal küszködő "kicsiknek" a folyamatosan csökkenő forgalommal is szembesülniük kell. Ezeket a jelenségeket a CBA a saját partnereinél is tapasztalta. Tavaly a cég nagyjából 200, kis boltot üzemeltető franchise-partnere volt kénytelen lehúzni a rolót, míg a diszkontüzletek némileg növelni is tudták forgalmukat. A kis alapterületen árusító boltokat sújtja az is, hogy az egy négyzetméterre jutó fajlagos költségek magasabbak, mint nagy alapterületű társaiké. A szakember szerint rövid távon nem várható változás. Úgy vélekedett, a kisebb boltoknak is támaszt adhat, ha csatlakoznak valamelyik hazai lánchoz, illetve ha jó "szimattal" szakosodnak valamilyen termékcsoportra, például pékárura vagy tejtermékekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.