Közélet

A híresztelések ellenére mégis lesz Dóm Téri Advent

A híresztelések ellenére mégis lesz Dóm Téri Advent

2012. október 11., csütörtök
A híresztelések ellenére mégis lesz Dóm Téri Advent

Fölröppentek olyan hírek, hogy az idén elmarad a Dóm Téri Advent, a hagyományos karácsonyi vásár. Nem is volt ez véletlen – mondja Mocselini Rudolf, a rendezvényt szervező cég ügyvezetője. „Jómagam is úgy gondoltam, lehet, jobb lenne egy évet kihagyni, de aztán osztottam, szoroztam, s úgy döntöttem, a hagyományt nem szabad megszakítani, mégis lesz vásár”. Ha kimarad egy év, később nehezebb újrakezdeni, meg hát az idei vásár lesz a tizedik.

Az idén különböző változtatásokat eszközölnek a szervezők a takarékosság jegyében. Sajnos a kísérő rendezvényekre, kulturális programokra nem jut pénz, nem tudják fogadni az iskolákat, óvodákat, a civil szervezeteket, mert a kiadási oldalt kell lefaragni. A várossal még folynak a tárgyalások, még nincs minden veszve. Ha sikerül egyezségre jutni, és mégis lesz plusz forrás a karácsonyi vásár megrendezésére, akkor ezeket is megtartják.

Mocselini

elmondta, 2000-ben kezdték, de volt két év kihagyás szintén anyagi okok miatt. Az idei vásár így tulajdonképpen a tizedik jubiláris. Az alapkoncepció változatlanul az, hogy a Kárpát-medencei és a hazai kézművességet próbálják meg bemutatni, piacra segíteni. Ezért most sem nyitják ki a kaput bárkinek, aki a Dóm téren szeretne árulni. A giccs, a kommersz ki van tiltva. Az ördögszekeres vásárok és fesztiválok sajátja a hagyományőrzés, ugyanakkor nem „népies” hangulatra kell számítani: olyan portékát, környezetet és élményt kínál a szegedi Dóm tér, amely a korszellemmel sem áll ellentétben. Az ország különböző részeiből, például Gyuláról, Budapestről és a határon túlról érkező kiállítókat is szívesen látják – akár a Vajdaságból, akár Erdélyből.

A Dóm Téri Advent az elmúlt 10 évben olyan rendezvénnyé terebélyesedett, ami most már nem csak a szervezők magánügye, hiszen bőven túlnőtt a város és a megye határain. A fővárosi karácsonyi vásár után mindenképpen a vidék legnagyobb és legpatinásabb ilyen jellegű rendezvényévé, a régió adventi központjává vált. „Nekem már 10 éve ez a célom, annak idején ki is nevettek, milyen nagyra törő terveim vannak, úgysem lesz itt semmi, mondogatták” – erősíti meg Mocselini. Tíz év alatt viszont bebizonyosodott, hogy minden évben egyre többen és többen keresték fel a kézművesvásárt. Tavaly 40 kiállító volt, és bár hivatalos látogatószámlálást nem végeztek, a becslések szerint mintegy 150 ezren látogattak el a Dóm térre. A szervezők reménykednek, hogy a gazdasági válság és a rossz vásárlókedv ellenére az idén sikerül még több kiállítót és látogatót ide csalogatniuk. Advent első vasárnapját megelőző pénteken nyílik a vásár, és december 23-áig lesz látogatható. Akármennyire tűnik kereskedelmi tevékenységnek egy ilyen színes forgatag megszervezése, több annál, értékhordozó jelleggel is bír, valahol a mai tárgyi kultúránkat tükrözi vissza az itt látható kínálat. Szponzorok eddig sem nagyon tolongtak, így Mocseliniék ezúttal is inkább eltekintettek az ilyen fajta segítségtől. A vásár megmaradt reklámmentes övezetnek. Az esemény szervezői a Dóm Téri Advent helyszínén egy örömteli, meghitt ünnepre készülődést ígérnek. „Ez a vásár vonzza a nyitott szívű ünnepvárókat, a szépre nyitott szeműeket. Érzékeny lelkeknek való, vidám és mégis meghitt hely” – olvasható egy találó bejegyzés az emlékkönyvben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.