Gazdaság

A földtörvényről egyeztetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

A földtörvényről egyeztetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

2012. október 15., hétfő
A földtörvényről egyeztetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

Az Országgyűléshez benyújtott földtörvény tervezetéről egyeztetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár az agrárértelmiségiek képviselőivel, a törvény megalkotásában résztvevő szakemberekkel hétfőn, Budapesten.

Fazekas Sándor

a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: áttekintették a földtörvény főbb céljait, ezek közül a legfontosabb, hogy Magyarországon a helyben lakó földműves, a földpiac első számú szereplője, a földből élethivatásszerűen megélő gazda vásárolhat földet. A egyeztetésen az agrárértelmiségiek képviseletében

Kurucz Mihály

, az ELTE jogtudományi karának egyetemi tanára, valamint

Jójárt László

és

Alvincz József

az agrártárca tanácsadói vettek részt. A miniszter elmondta, hogy az egyeztetésen felvetődött a fiatal gazdák, termelők helyzetbe hozásának kérdése, lehetőségeinek erősítése. A megbeszélésen foglalkoztak az európai uniós joghoz való harmonizációval, mert fontos, hogy a magyar földtörvény az uniós jognak megfeleljen - hangsúlyozta Fazekas Sándor. A földtulajdon és birtokméret kérdése is téma volt, a korábbi társadalmi vitában elhangzottakat hasznosították, fő cél az agrár középosztály, a családi gazdaságok megerősítése - mondta a miniszter. A földbirtok mérettel kapcsolatos újságírói kérdésre közölte: a földtörvény tervezete alapján 1200 hektár a legnagyobb bérelhető terület, és 300 hektár a földtulajdon maximuma. Kérdésre válaszolva Fazekas Sándor elmondta: a földtörvény egyértelműen a magyar gazdálkodóknak kedvez, a helyben lakó földművesek engedélyezési eljárás eredményeként vásárolhatnak majd területet, és fontos elem lesz a helyi földbizottság véleményező szerepe. A miniszter elmondta: további viták tárgya lehet a földhaszonbérleti díj minimumának és maximumának meghatározása. A tárca szándékában áll még az idén a mezőgazdasági üzemek szabályozására vonatkozó törvényt is a parlamentnek beterjeszteni. A földforgalomra, illetve a üzemek szabályozásra vonatkozó két jogszabály zárhatja ki a lehetőségét, hogy külföldiek termőföldet vásárolhassanak Magyarországon. Az üzemszabályozási koncepció pedig még a földtörvény vitája alatt megismerhető lesz - mondta a miniszter kérdésre válaszolva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.