Kultúra

A fiatalság mércéje – az aktív idősödés mellett tesz hitet Endrei Judit + FOTÓK

A fiatalság mércéje – az aktív idősödés mellett tesz hitet Endrei Judit + FOTÓK

2012. október 9., kedd
A fiatalság mércéje – az aktív idősödés mellett tesz hitet Endrei Judit + FOTÓK

Fizikai, lelki és szellemi egészség – mindezt és a tevékeny életbe vetett hitet szeretné (vissza)adni az ötvenes-hatvanas korosztálynak a korábbi televíziós pályafutása révén sokak által ismert Endrei Judit.

Az

Országos Könyvtári Napok

keretében a

Nemzeti Kulturális Alap

támogatásával megvalósult programként kerekasztal-beszélgetésre várták az érdeklődőket hétfőn délután a

Somogyi-könyvtárban

. A beszélgetés előtt – melyen

Pirityi Éva,

szín- és stílustanácsadó,

Kurdics Erika

, életvezetési tanácsadó, valamint egy orvos szakértő is részt vett –

Endrei Juditot

az aktív idősödésért küzdő Kor-határtalanul programmal kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

– A honlapjukon, a bemutatkozó szövegben Albert Schweitzert idézik: „A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: az akarat és a képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon.” Mennyire bizonyul sikeresnek a programjuk?

– Nagyon jó visszajelzéseink, jó tapasztalataink vannak, azt érezzük, hogy az ötvenen túli, hatvan körüli korosztállyal végre foglalkozik valaki, segíti, erőt ad neki. Persze nem akarom egyedüliként kisajátítani, bár öt évvel ezelőtt még nem voltunk olyan sokan. A mi – divatos szóval – projektünknek, illetve most már egyesületünknek, a Szentendrei Női Egyesületnek éppen az az ereje, hogy nem kényelmes tévéstúdióban ülünk, vagy nem csak a honlapon keresztül érhetnek el minket, hanem itt vagyunk személyesen is.

– Mit kínálnak az említett korosztálynak?

– Mitől érzi magát jól egy ember, akárhány éves is legyen? Ha rendben van fizikailag, lelkileg, szellemileg, illetve szociálisan. A mi vállalásunk semmiképpen sem az, hogy konkrét munkát keressünk, vagy segélyeket járjunk ki, de abban például már tudunk segíteni, hogy mit kell tudniuk a munkavállalóknak a mai munkaerőpiacon, hogy nagyobb eséllyel induljanak. Munkavállalói útikalauz című kiadványunk is ebben segít. Emellett azt szeretnénk ösztönözni, hogy egy gondolkodás-, illetve szemléletváltás induljon el ebben a korosztályban.

Kavicsok

– Ahogy az egyik jelszavuk szól: „50 után kezdődik az élet”?

– Igen. Ha valaki eléri az ötvenet, hatvanat, ne úgy gondoljon a korára, hogy mostmár vége, nem érdemes semmit csinálni. Mi azt mondjuk, úgy kell felfogni, hogy életünk harmadik szakaszához érünk el hatvan körül, ezt kell valahogyan úgy elképzelni, megtervezni, hogy új dolgok is belekerüljenek, legyen fizikai tevékenységünk, építsük magunkat tovább szellemileg, tanuljunk, járjunk közösségbe. Pontosan tudom, hogy aki ma este eljön, minden szempontból aktívabban éli az életét, mint a nagy átlag, de ha ő innen azzal a megerősítéssel megy haza, hogy jó úton jár, annak lesz hatása.

– Másban is elindíthatják a szemléletváltást?

– Mikor egy kicsi kavicsot beledobunk a vízbe, képes egyre nagyobb hullámokat gerjeszteni. A tőlünk kapott erő, információ, hit elterjedhet, mert hazaviszik a családba, elviszik a baráti közösségbe vagy a munkahelyükre, és ott is beszélnek róla. Szemléletet nem lehet parancsszóra váltani, csak így.

Hitelesen

– Említette a tanulást, és ma különösen divatos a „rohanó világunkban” az élethosszig tartó tanulást hangsúlyozni. Mennyire tud ezzel lépést tartani az 5-6x-es korosztály? – Erika húgom éppen ilyen kutatásokra bukkant: agyilag semmivel sem vagyunk rosszabbak, mint egy fiatalember. Ugyanakkor nekünk nem is feltétlenül puszta bemagolásra van szükségünk, mint ahogy a főiskolai-egyetemi oktatásban gyakorta bebiflázzuk az anyagot, levizsgázunk, majd soha többé nem lesz rá szükségünk. A korombeliek a hasznosíthatóságra koncentrálnak, illetve az élvezeti tanulásra. Magam is arra készülök, hogy kicsit visszaveszek a tempóból. Például művészettörténettel szeretnék foglalkozni, ami fiatal koromban nagyon érdekelt, majd másfelé kanyargott az életem… Az agy karbantartása rajtunk múlik: csiszoljuk-e tovább, vagy leülünk a tévé elé, és napi öt órát sorozatot nézünk. – Ha jól értem, saját személyén keresztül is példát ad a program által megszólítottaknak. – Azt gondolom, nagyon hiteles tagja vagyok ennek a korosztálynak, mert fizikailag aktív vagyok, közösségépítő, új dolgokat keresek, sok ötleten dolgozom. Persze az ember külseje az idők folyamán megkopik, de ha aktív és mozgékony marad szellemileg és fizikailag, akkor belül ugyanolyan friss és erős lehet, mint huszonéves korában. – A kerekasztal-beszélgetésre könyveket is hoztak, az utóbbi időben sokat olvashattunk öntől, hogyan jött annó ez a médiumváltás? – Soha nem készültem könyvkiadásra, amikor a tévézést abbahagytam, egy baráti ötlet kapcsán jelent meg az első kötetem, majd azután kedvet kaptam hozzá, mert úgy éreztem, a tévézést folytattam, csak írott formában. Vagyis egy témát különböző szempontból, több megközelítéssel járunk körbe. A könyvekben a nő, a férfi, az egészség a téma, a legújabb szerzemény pedig a Kemény Dénes-könyvem Kemény üzenetek címmel, mely a világszerte elismert sportszakember tudását írott formában is megőrzi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.