Egyetem

A cukorbetegségről nem csak cukorbetegeknek a TIK-ben + VIDEÓ

A cukorbetegségről nem csak cukorbetegeknek a TIK-ben + VIDEÓ

2012. október 13., szombat
A cukorbetegségről nem csak cukorbetegeknek a TIK-ben + VIDEÓ

Korunk egyik legjelentősebb problémájával, a cukorbetegséggel foglalkozik a VII. Szegedi Diabétesz Nap a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában október 12-13 között.

Az előadók az ország számos pontjáról érkeztek, hogy előadás keretében vitassák meg a betegség legkülönbözőbb szegmenseit. Az előadások egy része továbbképző, másik része tudományos jellegű. Szó lesz a legújabb terápiás lehetőségekről, az inzulinkezelésekről, a diabétesz társbetegségeiről, a szövődményekről, a vérzsír és a cukorbetegség kapcsolatáról, gyermek-diabétesz szekció van, de a diabétesz genetikai eredetéről is. Magyarországon eddig 5-7 százalékos előfordulásról lehetett beszélni, mostanra azonban ez eljutott a csaknem tíz százalékig. Mérvadó becslés szerint a 2000-ben 171 millióra tartott cukorbetegszám a húsz éven felüliek körében 2030-ra várhatóan 366 millióra fog növekedni. Ez egyrészt genetikai tényező következménye másrészt, a világméretű túlsúlyosság járvány okozta probléma. A szűrővizsgálatokkal lehetne a betegeket felderíteni, ezekből azonban kevés van. Ezeket elsősorban a háziorvosoknak kellene elvégezni, de sajnos, amíg nincs elég motiváló erő, addig ez nem túl hatékony – állítják a szakorvosok. A betegséget az életmódváltással, a helyes életmódra tanítással, mozgással, fizikai aktivitással és diétával lehetne megelőzni, vagy a már kialakult helyzetet javítani. A 2-es típusú – felnőttkori – cukorbetegség kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát. Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn. Ez általában a 30. életév után alakul ki az arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytatóknál, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb. Az inzulinrezisztens állapot egy ideig nem okoz tünetet, sőt a vércukorszint is normális marad, mivel a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, hogy ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát. A 2-es típusú diabétesz akkor jelenik meg, amikor a szervezet már nem tudja ellensúlyozni a problémát. http://www.youtube.com/watch?v=MjpDy27FVmg&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.