Közélet

1,2 millió orvostanhallgatót képvisel a szegedi egyetemista

1,2 millió orvostanhallgatót képvisel a szegedi egyetemista

2012. október 10., szerda
1,2 millió orvostanhallgatót képvisel a szegedi egyetemista

Az Orvostanhallgatók Világszervezetének egyik vezető igazgatójává választották Horváth Kittit, a Szegedi Tudományegyetem VI. éves orvostanhallgatóját. Ilyen magas tisztségbe magyar egyetemista eddig soha nem került, az egy évig tartó kinevezéssel Kitti 1,2 millió szaktársát képviseli világszerte.

Az Orvostanhallgatók Világszervezetének (International Federation of Medical Students’ Associations, IFMSA) Közegészségügyi és Egészségfejlesztési Igazgatójává nevezték ki augusztusban Horváth Kittit, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának VI. éves hallgatóját. A kitüntető és igen nagy felelősséggel járó pozíciót ezidáig még nem hogy szegedi, de magyar egyetemista sem töltötte be soha.

Az Egészségügyi Világszervezettel is dolgozik majd

Az IFMSA a világ egyik legnagyobb hallgatói szervezete, 1,2 millió orvostanhallgatót képvisel több, mint száz országból - ebből egy Magyarország, a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete által. Hatvanegy éves fennállásának ideje alatt még egy magyar hallgatót sem választottak a vezetőségbe - természetesen a szegedi egyetemista sem egyik napról a másikra termett a szervezet élén, évek szorgalmas munkájával érdemelte ki a tisztséget. "Három évig voltam a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének országos egészségfejlesztési koordinátora, így több alkalommal is lehetőségem nyílt világtalálkozókon való részvételre. Idén tavasszal Csehországban, egy európai regionális találkozón felajánlották, hogy pályázzam meg ezt a pozíciót, én pedig a nyár alatt összeállítottam kandidatúrámat. Indiában, Mumbaiban tartották az egyesület augusztusi világtalálkozóját, ahol megszavaztak az említett tisztség betöltésére. A világszervezet összesen hat munkacsoportjának egyike az általam vezetett Közegészségügyi és Egészségfejlesztési csoport, rajtam kívül tehát még öt hasonló beosztású igazgató van a világon" - árulta el portálunknak a hallgató.

Hivatalosan október elsejétől kezdi meg egyéves munkáját a vezetőségében vagy a munkacsoport élén, nem kevés feladatot magára vállalva: elődjétől, az osztrák

Anna Klicpera-tól (a képen Kitti mellett)

mintegy 20 GB-nyi dokumentációt örökölt. A munkacsoport bázistevékenységét az internet és telefon segítségével is el tudja végezni, egyes munkák azonban személyes jelenlétet is igényelnek a világ különböző pontjain. Nemzetközi csapatán kívül számos világszervezettel - például az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) vagy az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjával (UNICEF) - is együtt dolgozik majd. Kitti a héten már Barcelonában vesz részt az első vezetőségi gyűlésen, márciusban pedig Washington D.C-be utazik az orvostanhallgatók márciusi világtalálkozójára, ahol a közegészségügyi és egészségfejlesztési munkacsoport (körülbelül 200-250 hallgató) mindennemű képzéséért és programjáért ő felel majd. "Minden évnek van egy kiemelt témája: az idei még nem dőlt el biztosan, de valószínűleg a mentális egészség köré igyekszünk majd tevékenységünket szervezni. Anyagi okokból nem tudok minden nemzetközi találkozón részt venni, az európai gyűléseken azonban igyekszem megjelenni" - magyarázta a hallgató. A diplomaszerzéshez is közel van már Horváth Kitti, ezt követően gyakorló orvosnak készül, természetesen közben a prevencióról sem megfeledkezve, hiszen a megelőző orvoslásban rengeteg további perspektívát lát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.