Egészség

Tovább csökkent a parlagfűpollen koncentrációja

Tovább csökkent a parlagfűpollen koncentrációja

2012. szeptember 13., csütörtök
Tovább csökkent a parlagfűpollen koncentrációja

Tovább csökkent a parlagfűpollen-terhelés, de az ország túlnyomó részén még mindig érvényben van a riasztási fokozatok valamelyike - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán csütörtökön.

A heti átlagértékek alapján az ország keleti részében köbméterenként több mint 200 parlagfűpollenszem van a levegőben, így ott sötétbordó, vagyis a 6 fokozatú riasztási skálán 4. szintű riasztás van érvényben. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképén bordó színnel jelölték, vagyis 3. fokozatú riasztás van érvényben a Miskolc-Békéscsaba vonal mentén, Veszprém környékén, valamint Tolna és Baranya megyében. A kaposvári, zalaegerszegi, győri, budapesti és szegedi mérőállomások környezetében a levegőben lévő parlagfűpollenszemek száma 50 és 100 között mozgott, így ott vörös, vagyis 2. fokú a riasztás - írta az ÁNTSZ. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) aerobiológiai monitorozási hálózatának adatai szerint jelenleg Szombathely környékén, valamint a Mátra térségében és a Jászságban a legjobb a helyzet: az elmúlt heti átlagok alapján már csak a sárga színnel jelzett, figyelmeztető jelzést adták ki. Az ÁNTSZ jelentése szerint a parlagfűpollen-terhelés visszaesése elsősorban a továbbra is rendkívül száraz időjárásnak és az augusztus végi, szeptember eleji kánikulának köszönhető. Ugyanakkor az ÁNTSZ kiemelte, hogy a parlagfűre érzékenyeknél a jelenlegi helyzet is állandó tüneteket okoz. Az ÁNTSZ ezért az allergiásoknak továbbra is javasolja ajánlott gyógyszereik rendszeres szedését - tették hozzá. Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak az OKI által tavaly indított riasztási rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségre gyakorolt hatásairól. Az ÁNTSZ múlt szombaton azt közölte, hogy az általános pollenterhelés alacsony.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.