Közélet

Tíz éve indult újra a szolyvai magyar oktatás

Tíz éve indult újra a szolyvai magyar oktatás

2012. szeptember 26., szerda
Tíz éve indult újra a szolyvai magyar oktatás

Tíz évvel ezelőtt indult újra - hat évtizedes szünet után - az intézményes magyar nyelvű iskolai oktatás a kárpátaljai Szolyván.

A Munkácstól harminc kilométerre lévő hegyvidéki kisvárosban megemlékezett a helyi szórványmagyarság arról, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a Kárpátaljai Református Egyházkerület erőfeszítéseinek köszönhetően magyar első osztály indulhatott az egyik helyi, ukrán tannyelvű iskolában. A magyar nyelvű oktatás 2002-ben 11 gyerekkel indult, majd évenként változó létszámú beiskolázással folytatódott, az idei tanévben 13 elsős kezdte meg magyarul iskolai tanulmányait.

Orosz Ildikó,

a KMPSZ elnöke szerint sikeresnek tekinthető a szolyvai magyar tannyelvű oktatás újraindítása, ám az elmúlt tíz évben sok nehézséggel is meg kellett küzdeni, hiszen hol tanárhiány, hol tanulóhiány okozott gondot. Úgy vélte, mostanra stabilizálódott a helyzet, és a 20 ezres városban, ahol csaknem tíz százalék a magyar származásúak aránya, ismét rangja van a magyar nyelvnek. Kifejtette: reméli, hogy hamarosan több szolyvai iskolában is tanítani fogják a magyart, miután az ukrán iskolákban két idegen nyelv oktatása lesz kötelező. Orosz Ildikó a KMPSZ nevében egyéves internet-előfizetést ajándékozott a szolyvai magyar iskolának.

Punykó Mária

, a KMPSZ szórványprogramjának vezetője a sajtónak elmondta: a szolyvai magyar oktatás sikere azon is lemérhető, hogy a nem magyar nyelvű közegből érkező elsősök még erős akcentussal beszélnek magyarul, ám az elemi iskola befejezése után már tisztán ejtik a magyar szavakat. A szakember hozzátette: az oktatásnak bizonyos "visszaasszimiláló" hatása is van, mivel a magyar származású, de magyarul már nem tudó szülők a gyerekeik hatására elkezdenek érdeklődni a magyar nyelv és kultúra iránt.

Szokolova Mitro Henrietta

, a magyar osztályok tanára, aki tíz éve egymaga kezdte el a magyar oktatást Szolyván, örvendetesnek nevezte, hogy egyre több helyi fedezi fel magyar gyökereit, és noha már nem beszél magyarul, gyerekét magyar óvodai csoportba, majd magyar iskolai osztályba íratja. A magyar osztályokban jelenleg 43 diák tanul. A magyar nyelv és irodalom oktatása a felső tagozatos, már ukrán nyelvű osztályokban is folytatódik a magyar elemi iskolát végzettek számára. Közülük többen valamelyik kárpátaljai magyar líceumban folytatják középiskolai tanulmányaikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.