Közélet

Telefoncurling és papírgyártás – szelektív forgatag Szegeden + FOTÓK

Telefoncurling és papírgyártás – szelektív forgatag Szegeden + FOTÓK

2012. szeptember 27., csütörtök
Telefoncurling és papírgyártás – szelektív forgatag Szegeden + FOTÓK

„Körforgó – szelektív forgatag” címmel országjáró kampányt indított útjára az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség. A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kampány hetedik vidéki állomása Szeged volt: a rókusi Tesco parkolójában játékos vetélkedőkkel tanították a gyerekeket és szüleiket is a környezettudatos életmódra.

Országjáró körútján Szegedre is ellátogatott a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát hangsúlyozó „Körforgó – szelektív forgatag” rendezvénysorozat. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) rendezésében színes, interaktív játékokkal tanítják meg a gyerekeket a környezettudatos életmódra. A rókusi Tesco parkolójában ugrálóvár, felfújható játékok és ügyességi feladatok várták a gyerekeket, akik a nagy mókában észrevétlenül tanulnak is ezt-azt. "A felnőttek életmódján jóval nehezebb változtatni, mint a gyerekén, aki minden nap tanul valami újdonságot. Már a legkisebbek is tehetnek környezetük megóvásáért és az újrahasznosításért, erről szólnak például az iskolai papírgyűjtő akciók is. Gyakran előfordul az ilyen rendezvények után, hogy a gyermek hazaérve a szülőnek is mesél a tanultakról, ő pedig biztosan jobban megszívleli a tőle kapott tanácsokat" - magyarázta

Kancsár Mónika

projektvezető.

Nem minden való a kukába

Évente több százmilliárd forint értékű újrahasznosítható hulladékról mondunk le, tonnaszám kerülnek a kukába olyan tárgyak, amik kevés ráfordítással ismét visszaforgathatóak lennének a termelésbe. A rendezvény tippeket, trükköket és válogatott praktikákat mutat be minden korosztálynak, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk beépíteni mindennapjainkba a hulladékok válogatásának helyes gyakorlatát. A legkisebbeket hulladékgyűjtés fontosságát hangsúlyozó, Lim-lom című mesejáték okította, valamint meglátogathatták a hulladékudvart is, ahol a háztartásban található veszélyes anyagokról tudhattak meg hasznos dolgokat. Ötletes módon ötvöztek bizonyos sportokat a hulladékgyűjtéshez kapcsolható játékokkal. Ilyen volt a bungee run, ahol a gumikötélre kötött gyerekeknek el kellett magukat húzni a megfelelő zsákig, megfelelő helyére téve a szemetet. A „Mi kerül a kukába?” célbadobós játék magáért beszél, de volt egy curlinghez hasonló játék is, ahol leselejtezett mobiltelefonokat kellett a maximális pontig csúsztatni. A mobilokat otthonról kellett hozni - minél többel indultak a gyerekek, annál nagyobb esélyük volt első helyen végezni, és megnyerni a fődíjnak szánt iPhone-t. Italosdobozból papírt is készíthettek maguknak a gyerekek. A többrétegű tejesdobozt egy turmixgépbe helyezték, felöntötték vízzel, majd a végeredményt elfogyasztás helyett kiszárították azt. Végeredményként egy durva anyagú, de használható papírlapot kaptak a gyerekek. "A hat rétegű italosdoboz kimondottan alkalmas erre a kísérletre, akár hatszor is meg lehet ismételni. Újságpapírból már csak egy-két alkalommal tudnánk ismét újrahasznosított papírt csinálni" - magyarázta kísérletét az érdeklődő gyerekeknek Italos Karton Egyesülés vezetője, Baka Éva. A nap záróeseményeként az Alma Együttes adott koncertet, a környezettudatos karaván pedig Békéscsaba irányába haladt tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.