Kultúra

Szupernyolcas fesztivál – fénybe mártott lelkek találkája + FOTÓK

Szupernyolcas fesztivál – fénybe mártott lelkek találkája + FOTÓK

2012. szeptember 27., csütörtök
Szupernyolcas fesztivál – fénybe mártott lelkek találkája + FOTÓK

„Szupernyolcas vitézek, celluloidbetyárok, fénybe mártott lelkek találkája ” – erről szól valahol a filmes seregszemle Kémeri Attila szerint. A szegedi Super 8-as Akrobata Csoport performanszán a vármúzeumban ezúttal is bebizonyították, az analóg technikákkal is nagyszerű látványt lehet a retinánkra vetíteni.

Az In Memoriam Geriub Gepleki csoport halálával hétfőn elkezdődtek a

XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál programjai

, a negyvennyolc versenyfilmet szerdától láthatja a közönség. E napon a „Super 8 3D” címmel a szegedi Super 8-as akrobata csoport performanszára érkezett egy fekete Volga, elegánsan öltözött hölgyek és urak, természetesen előkerültek a super 8-as kamerák, kerregő vetítőgépek, s egy gömb – mindez a vármúzeumban. „Van értelme egyáltalán a bánatot és örömöt kockákba zárni? Miféle perverzió már keskeny, hosszú, szélen perforált, bonyolult vegyületekkel felületkezelt hordozón a történések kimerevített pillanatait rögzíteni? ” – tette fel a kérdést

Kémeri Attila

a megnyitón. S mindjárt meg is válaszolta, hiszen a szegedi szupernyolcasok megmutatják nekünk, miként is festett a világ a digitális korszak előtt. Egy Mexikóban élő kis népcsoport, a Szerik mondását is idézte: „minden ember szívében egy virág lakik, és abban a virágban egy szó rejtezik”. S ezt továbbgondolva Kémeri Attila így fogalmazott: „talán mindannyiunk szívében van egy vetítővászon, s arra valaki, valakik – esetleg mi magunk – képeket vetítenek. Sokféle képet, történetet… Néha bumfordi vagy unalmas, banális történéseket, máskor abszurd, bizarr és derűs képeket, de előfordulhat ott bizony horror és néha kemény pornó is”. Emlékeztetett, nagy felelősség azt a vetítőgépet kezelni. „Mindannyian mozigépészek vagyunk, lelkünk vetítővászon, a szívünk vetítőgép. S ne feledjétek, amikor harsány viccet mesélek nektek, az a humor nem szimpla hülyeség, vagy hülyéskedés, ahogy azt az oktondiak gondolják, hanem a lelkünk, lelketek fénybe mártása.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.