Kultúra

Szombaton szentelik fel a hódmezővásárhelyi ortodox templomot

Szombaton szentelik fel a hódmezővásárhelyi ortodox templomot

2012. szeptember 28., péntek
Szombaton szentelik fel a hódmezővásárhelyi ortodox templomot

Ünnepélyes keretek között szentelik fel szeptember 29-én, szombaton délelőtt 9 óra 30 perctől Hódmezővásárhely egyik legrégibb műemlék épületét, az ortodox templomot.

A nem mindennapi szertartás előtt beszédet mond

Lázár János

országgyűlési képviselő és

Balog Zoltán

, az Emberi Erőforrások Misztériumának minisztere. A tíz órakor kezdődő liturgiát

Lukijan Pantelić

, a Budai Szerb Ortodox Püspökség püspöke vezeti. 220 esztendeje annak, hogy 1792-ben az Isten Anyja tiszteletére felszentelték a hódmezővásárhelyi ortodox keresztények templomát a Szentesi utcában (ma Dr. Rapcsák András út). Hódmezővásárhely belvárosának évtizedekig mellőzött és igencsak leromlott állapotú műemlékét egyfajta misztikus homályosság lengte körül. Csak kevesen csodálhatták meg a még elhanyagolt állapotában is elbűvölő templombelsőt, amely az épület külső megjelenési formájával együtt a keleti és a nyugati keresztény kultúra és építészeti hagyomány sajátos ötvöződéseként jött létre. A város egyik legkevésbé ismert műemléke immár megújulva, a 4,2 milliárd forintból megvalósult Tornyai János Kulturális Városnegyed egyik ékköveként nyitva áll a látogatók előtt. Hódmezővásárhely lakói több mint két évszázad után ismét részesei lehetnek az ortodox közösség különleges liturgiájának, melynek keretében 2012. szeptember 29-én, szombaton 10 órakor Lukijan Pantelić püspök felszenteli templomukat. Az esemény előtt, fél tíztől beszédet mond Lázár János országgyűlési képviselő és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Misztériumának minisztere. A templomszentelést követően

Sebestyén Márta

és a Szent Efrém Férfikar ad ünnepi műsort, majd 13 órától A hódmezővásárhelyi ortodox közösség és templom története című kötet szerzői bemutatójára kerül sor. A templom külső felújítása a Tornyai János Kulturális Városrehablitációs Program keretében valósult meg nettó 44,5 millió forint összegben, a belső felújításokra 38 millió forintos támogatást nyert el az önkormányzat és az egyház a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Egyházügyi Államtitkárságától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.