Gazdaság

Szoftverfejlesztési projekt zárul Szegeden

Szoftverfejlesztési projekt zárul Szegeden

2012. szeptember 6., csütörtök
Szoftverfejlesztési projekt zárul Szegeden

Végéhez ért az InfoPólus 2009 Kft. mintegy 1,7 milliárd forint költségvetésű szoftver kutatás-fejlesztési projektje - jelentették be a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter szegedi záró konferenciáján a résztvevő tagok csütörtökön.

A hároméves, uniós támogatású projekt célja, az volt, hogy az egyes tagok meglévő szoftver- és rendszerminőséggel kapcsolatos kompetenciáit felhasználva, közös együttműködés keretében versenyképes termékekből és szolgáltatásokból álló egységes, hazai szinten piacvezető, és nemzetközi piacokon is sikereket elérő szoftver-minőségbiztosítási platformot hozzanak létre. A projektben a cégek együttműködtek a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportjával. Gyimóthy Tibor a csoport Szoftverfejlesztés Tanszékének vezetője az MTI-nek elmondta: a kis- és középvállalkozási szoftverfejlesztő cégek nem engedhetik meg maguknak, hogy saját kutatás-fejlesztő részleget tartsanak fenn, ezért adott esetben a nagyobb cégekkel szemben hátrányba kerülnek. Az SZTE adottságait kihasználva azonban a feladatok végrehajthatók. Az ipari partnerek konkrét problémákkal kereshetik meg az egyetemet, amely a fejlesztéseket és az új módszereket a partnereknél kipróbálhatja. "Ez egy nagyon gyümölcsöző szimbiózis, ami már évtizedek óta működik"- tette hozzá. Ebben a projektben több cég állt össze és így az elkészült szoftverminőséggel, szoftverkarbantartással kapcsolatos módszereket, eszközöket szélesebb körben alkalmazzák. Ezzel megnyílik a lehetőség, hogy a partnerek egyrészt jobb minőségű szoftvert tudjanak hosszútávon használni, ami óriási piaci előnyt jelent, másrészt hatékonyabban tudják saját szoftvereiket fejleszteni, és ezzel a költségeik jelentősen csökkenthetők - hangsúlyozta a professzor. Hozzátette: az elkészült valamennyi megoldás egyedi, újszerű a saját piacán. Az InfoPólus 2009. Kft-t 7 kis- és középvállalkozás - Büro-Three Informatikai Szolgáltató Kft.; Clarity Consulting Kft.; FrontEndART Szoftver Kft.; GriffSoft Informatikai Zrt.; MultiRáció Kft.; Polygon Informatikai Kft.; SZEGED Software Zrt. - alapította 2009 áprilisában. Az őket összefogó Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszterben akkor 19-en voltak, mostanra mintegy 50 partner van, túlnyomó többsége szegedi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.