Szórakozás

Színes programkínálattal várnak a Kulturális Örökség Napok

Színes programkínálattal várnak a Kulturális Örökség Napok

2012. szeptember 14., péntek
Színes programkínálattal várnak a Kulturális Örökség Napok

Vasárnap, a Kulturális Örökség Napok alkalmából a szegedi városháza megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A Szent István téri víztoronyban hagyományos Őszi Nyílt Napokon vehetünk részt, tematikus sétákat indít a Somogyi-könyvtár, és a felújított Domaszéki Vasútállomáson is vetítésekkel, kiállítással várják az érdeklődőket ezen a napon.

Újabb múzeumi portrék kerülnek hamarosan a szegedi városháza

Lechner Lajosról

elnevezett tanácskozótermébe. 2009-ben a nagy árvíz 130. évfordulója alkalmából helyezték a terembe

Roskovits Ignác

: Szeged szebb lesz, mint volt… és

Greguss Imre

: Árvízkép című két nagyméretű alkotását, az ott lévő

Benczúr Gyula

:

Tisza Kálmánról

és

Tisza Lajosról

festett portrék mellé. Ekkor lett a tanácskozóterem névadója

Lechner Lajos

is. Az árvízi megemlékezés koncepciójának befejezését jelenti a napokban kihelyezendő három portré:

Pulz Lajos

, Lechner Lajos és

Vedres István

neve ugyan úgy szorosan kapcsolható a Szegedet pusztító természeti katasztrófához.

Valamennyi alkotás a nagyközönség számára is hamarosan látható lesz. Szeptember 16-án (vasárnap) ugyanis kapcsolódva az országos rendezvényhez, a szegedi városháza is megnyitja kapuit. Az idei Kulturális Örökség Napok alkalmából 10-17 óráig ingyenesen megtekinthető a városháza szinte a pincétől a padlásig. A kb. 50 perces épületséták fél óránként indulnak, maximum 25 fős csoportokkal a városháza portájáról. Idegenvezetők segítségével a látogatók megismerkedhetnek a jó akusztikával rendelkező udvarbelsővel, a díszteremmel az oldalsó tanácskozótermekkel együtt, bepillantást nyerhetnek a polgármester dolgozószobájába, a folyosókon megtekinthetik a dél-alföldi festők alkotásait, a Sóhajok hídját, az óratoronyból a belváros panorámáját, végül a felújított házasságkötő termet.

Séta a ferences kolostorban

Szombaton és vasárnap is sétára indulhatunk az Alsóvárosi Tájháztól, hogy megismerkedjünk Szeged legarchaikusabb városrészével, és az ahhoz kapcsolódó szellemi örökségünkkel. A napsugaras házakon kívül a csoportok bejárhatják a ferences templomot és kolostort, ahol megtekinthető a gyógynövénykert, a kőtár, és a kolostorban nemrég megnyílt kiállítást is. Innen Kálmány Lajos néprajzkutató hajdani lakóházához megyünk tovább. A kétórás séta szombaton és vasárnap is 11 és 15 órakor indul!

Őszi Nyílt Napok a Szent István téri víztoronyban

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódóan szeptember 14-16-án, péntektől vasárnapig a Szent István téri víztoronyban hagyományos Őszi Nyílt Napokon várják az érdeklődőket. A belépés ingyenes!

A Szent István téri víztorony nyitva tartása:

Szeptember 14., péntek: 9-17 óráig Szeptember 15., szombat: 10-17 óráig Szeptember 16., vasárnap: 10-17 óráig

Kiállítás és filmvetítés a Domaszéki Vasútállomáson

A Vasúttörténeti Alapítvány a felújított domaszéki vasútállomás épületét (Domaszék, Dankó P. tér 20.) is megnyitja az érdeklődők számára. Az épület már pénteken, 13 és 16 óra között is nyitva lesz a látogatók előtt. A pénteki kiállításmegnyitót követően folyamatos filmvetítés lesz az egykori keskeny nyomtávú kisvasút működéséről, történetéről. A vasútállomás épületében vasúttörténeti és helytörténeti kiállítás is nyílik. A helyszínen szombaton 9-14.30-ig és vasárnap 9-14.30-ig várják az érdeklődőket! Bővebb információ

az alábbi honlapra kattintva

találhat!

Tematikus séta a Somogyi-könyvtárból

A Kulturális Örökség Napjai országos programsorozat ingyenes épületlátogató kínálatával az épített örökség megismerését népszerűsíti. 2012-ben "Örökölt üzenet" címmel a szellemi kulturális örökség ismertetése áll a középpontban, de a "Szakrális Művészetek Hete" rendezvénysorozat kapcsán templomok megtekintésére is hívja az Érdeklődőket. Az idén 131 éves Somogyi-könyvtár 2006-ban csatlakozott a rendezvénysorozathoz, azóta minden évben megnyitja nemes anyagokból épített, 1984-ben átadott, 'késő-szocreál' épületét az örökségnapokon a Látogatóknak. 2012. szeptember 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között változatos programmal várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár. (A könyvtár

honlapján

olvasható részletes program és az időpontok segítenek a hétvége kulturális ’túráinak’ megszervezésében) Lesz épületbemutató túra, "A pincétől a padlásig – a Somogyi-könyvtár kevésbé ismert terei" címmel, melynek során az érdeklődők olyan terekbe, helyiségekbe (könyvraktárak, könyvkötészet, műhelyek, hőközpont, gépház) is bejuthatnak vezetéssel, amelyek egyébként a könyvtárhasználó számára zárva vannak. Az épületbemutató mindkét napon 10 és 14 órakor indul, gyülekezés a földszinti kiállítótérben.)

Lesz tárlatvezetés a ’Fűben, fában…’ művészi növényábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben című kiállításon. A Somogyi-könyvtár gyűjteményének orvostudományi, botanikai, földrajzi- és útleírási köteteiben gyönyörű növényábrák találhatók. A legrégebbiek a XVI. századból származó füveskönyvek (Kräuterbuch-ok), amelyekben a fametszetű ábrákat kézzel színezték. Ezek a művek a növények gyógyászati felhasználását vagy éppen tiltását is ismertetik. A 18. században több, híres (Schönbrunn, Vatican) kert növényeit díszalbumban adatta ki tulajdonosa. Ezekben, a tisztán botanikai ismereteket nyújtó kötetekben, a kézzel színezett, finom rézmetszetek életnagyságban ábrázolják a növényeket. A kiállítás rendezője mindkét napon 11 és 16 órától tárlatvezetést tart a földszinti kiállítótérben. Lesz könyvbemutató ’Örökölt üzenet – könyvkincseink’ címmel az Emlékkönyvtárban.

Somogyi Károly

, esztergomi kanonok 1881-ben adományozta Szeged városának 43701 kötetes, könyvritkaságokban is gazdag könyvtárát. A Somogyi-könyvtár 1984-ben felépült, új épületében kialakított Emlékkönyvtár az eredeti könyvállványokra helyezve őrzi az Alapítványi gyűjtemény egy részét. A Somogyi Károlytól örökölt, több évszázados könyvek üzenetét tárja az Érdeklődők elé a legértékesebb könyvekből válogató alkalmi kiállítás és bemutató az Emlékkönyvtárban; mindkét nap 12 és 17 órai kezdettel. A könyvtár ugyanakkor ’kilép’ az épületből; három, tematikus sétára várja az Érdeklődőket. Az egyik ’A századforduló üzenete – kulturális barangolás Szeged belvárosában’ címmel az eklektikus, szecessziós épületek lépcsőházaiba, rejtett udvaraiba nyújt betekintést – az egykori tulajdonosok történetét is ismertetve.

A tervezett útvonal:

Régi Hungária – Krebsz-ház – Wagner-ház – Kiss Dávid-palota – Kárász-ház – Ungár-Mayer-palota – Vajda-ház – Reök-palota – Városháza – Zsótér-ház, Korzó Zeneház – Jerney-ház – Református palota – Gróf-palota A másik, az ’ökumenikus’ templomséta többek között a Rozália kápolna, a Honvéd téri református templom, a Magyar ortodox templom és az Új Zsinagóga ’szakrális tereibe’ vezeti el a résztvevőket. A templomséta útvonala és programja más szombaton, mint vasárnap.

Szeptember 15.

Magyarok Nagyasszonya Székesegyház (Dóm) – Szeged-Honvéd téri Református Egyházközség temploma – Régi zsinagóga (csak kívülről, útközben) (Hajnóczy utca) – Szent Rozália Szegedi Görög Katolikus kápolna (Lechner tér) – Szegedi Evangélikus Egyházközség temploma (Tisza Lajos körút) – Szent György nagyvértanú magyar ortodox egyházközség (Kazinczy utca)

Szeptember 16.

Szent Miklós Görögkeleti Szerb Templom (Somogyi utca) – Új Zsinagóga (Jósika utca) Szeged-Kálvin téri Református Egyházközség temploma – Szent Rozália Szegedi Görög Katolikus kápolna (Lechner tér) – Szent György nagyvértanú magyar ortodox egyházközség (Kazinczy utca) (A belvárosi séta tervezett időtartama másfél óra, a templomsétáé kettő óra.) Mindkét séta mindkét napon 14 órakor a Somogyi-könyvtár épülete elől (Dóm tér 1-4.) indul. A harmadik séta „A Boldog Feltámadás Reménye Alatt” címmel a Bajai úti Református temetőbe vezet. Ez a séta a ’Hol sírjaink domborulnak … - híres szegediek nyugvóhelye’ címmel megkezdett sorozat harmadik része. (Korábban a Belvárosi temetőben, majd a zsidó sírkertben volt hasonló, jeles személyek síremlékéhez vezető séta.) A tiszteletadás mellett az érdeklődők rövid áttekintést kapnak a város történetében kiemelkedő szerepet játszó, református vallású elődök (többek között:

Miháltz István

geológus,

Dézsi Lajos

akadémikus, irodalomtörténész,

Buday Árpád

régész, muzeológus,

Herepei János

régész, muzeológus,

Kovács Júlia

gyermekgyógyász) életpályájáról is. A temetőséták mindkét napon 10 és 14 órakor indulnak a Belvárosi temető (Bajai úthoz közelebbi, villamosmegállóval szemközti) bejáratától, tervezett időtartama két óra. A séták iránt érdeklődőknek ajánlott az előzetes jelentkezés (személyesen a könyvtár adminisztrációjában, telefonon a 630 634 vagy 425 525-ös telefonszám 201-es mellékét kérve vagy a központi e-mail címen: library@sk-szeged.hu .

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.