Kultúra

Szent Mihály-napi ízök és dörölyefesztivál a tájházban

Szent Mihály-napi ízök és dörölyefesztivál a tájházban

2012. szeptember 28., péntek
Szent Mihály-napi ízök és dörölyefesztivál a tájházban

Közel félszáz komondor, bográcsban rotyogó birkaételek, ízletes dörölyék és más vásárhelyi finomságok, valamint zengő hangú dorombmuzsika várja az érdeklődőket szeptember 29-én, szombaton 10 órától Hódmezővásárhelyen, az Árpád utcai Népművészeti Házban és környékén. Szent Mihály napján színes, vásári sokadalommal és gyerekprogramokkal is készülnek a pásztorok hagyományos elszámoltatásának napjára a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ fesztiválján.

Szeptember 29-e, Szent Mihály arkangyal ünnepe. A hagyomány szerint ő a túlvilágra költöző lélek kísérőtársa, bírája. Szent Mihály napja a gazdasági év fordulója: a Szent György napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották haza. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt, melyet vidám mulatsággal ünnepeltek meg a bérüket megkapó legények. E a nappal kezdődött az ún. kisfarsang ideje, a lakodalmak őszi időszaka, amely Katalin napjáig (november 25-ig) tartott. A hódmezővásárhelyi tájházban szombaton délelőtt rendezik meg a legnagyobb testű, őshonos pásztorkutyánk, a komondor országos fajtaversenyét. A megméretetésen (hivatalos CAC-verseny) negyven-ötven sajátos szőrzetű kutya és gazdája vonul fel a zsűritagok előtt. A komondort speciális bundája óvja az időjárás viszontagságaitól, nyáron a tűző napsugaraktól, télen a metsző hidegtől. Ezért általában a komondornak nincs szüksége házra, csak egy helyre, ahova elhúzódik a csapadék elől. Az ősidőkben ez a vastag, nemezes szőrtakaró pajzsként védte a kutyák testét akkor is, amikor a nyájat támadó farkasokkal küzdöttek. A Szent Mihály napi fesztiválon három főzőversenyt is rendeznek: „Mindönt, ami birka” címmel pásztorételeket, a dörölyéket pedig tradicionális vásárhelyi túros és szilvalekváros, illetve egyedi, az ország más tájegységein alkalmazott töltelékekkel, sütve-főzve várnak a szervezők. A Herczeg Mihály emlékversenyre a város hagyományos paraszti ételkultúrájára jellemző „vásárhelyikumokkal” lehet nevezni. Az elkészült finomságokat délután kettő órától tíztagú zsűri bírálja el és dönt arról, hogy kik lesznek a „fakanalak lovagjai”. A Népművészeti ház tisztaszobájában doromb találkozóra kerül sor, ahol e különleges hangszer szerelmeseinek rendeznek szakmai napot. A lakószobában

Tornyai Imre

hódmezővásárhelyi amatőr fényképész képeit tekintheti meg a közönség egy interaktív kiállítás keretében. A legkisebbeknek lesz még néptáncbemutató, bábszínház és vásári forgatag, a napot az Ördögfű zenekar koncertje zárja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.