Kultúra

Százak ásítottak Munkácsy inasával Szegeden + FOTÓK

Százak ásítottak Munkácsy inasával Szegeden + FOTÓK

2012. szeptember 27., csütörtök
Százak ásítottak Munkácsy inasával Szegeden + FOTÓK

Egy széles nyújtózkodás és pár fáradt ásítás volt a belépő a Munkácsy-kiállítására csütörtök délután - a Móra Ferenc Múzeumban közel kétszáz ember színlelt álmosságot a festő Ásító inas című képe előtt rendezett flash mobon.

Ásító flash mobra (magyarul villámcsődületre) hívta az álmatag kultúrakedvelőket a Móra Ferenc Múzeum csütörtök délután. A szegedi múzeum egyik legnépszerűbb kiállítását ezúttal térítésmentesen megtekinthette bárki, aki együttérzően nyújtózkodott párat a festő Ásító inas című képének szereplőjével. A földszinti kiállítótermet megtöltő közel kétszáz embert

Edvard Grieg

reggeli hangulat című művére "fogta el az álmosság", majd a kiállítást körbejárva megcsodálhatták Munkácsy legszebb műveit, köztük a Golgotát is.

Minden idők legsikeresebb szegedi kiállítása lehet

"A felmérések azt mutatják, hogy

Munkácsy Mihály

a legismertebb és legnépszerűbb magyar festő, a második pedig

Csontváry

. Ez a sorrend múzeumunk életében is így van, hiszen Csontváry kiállítására 23 ezer ember volt kíváncsi, míg a jelenlegi rekordot az előző Munkácsy-tárlat tartja 42 ezres nézőszámmal. Számításaink alapján még legalább tízezer ember ellátogathat a kiállításra, így minden esélyünk megvan rá, hogy megdöntsük a 2006-os rekordot, Munkácsy idei szereplése pedig a legsikeresebb legyen a múzeum történetében" - mondta

Medgyesi Konstantin

, a múzeum sajtóreferense. Külön örömnek tartják a múzeum dolgozói, hogy a flash mobra érkezettek legnagyobb része fiatalokból állt

Heltai Sára

, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója sem először látogatta meg Munkácsy kiállítását, barátnőjével gyakran megfordulnak a múzeumban. Nagyon tetszettek neki Csontváry képei is, de nem csak a legnagyobb nevek vonzzák ide, például a paraszti életet bemutató tárlat is megfogta itt.

Tóth Milán

magyar szakos hallgató pedig csak a Golgota miatt érkezett - mint mondta, a barátai biztatták, hogy jöjjön el, hiszen az internetről leszedett kép közel sem nyújtja azt az élményt, mint amikor élőben láthatja ezt a monumentális alkotást. A tárlatról kijőve megjegyezte: a hatás nem maradt el.

Harminc év múlva megsemmisül az Ásító inas?

Az Ásító inas Munkácsy egyik legfontosabb alkotása, melyet sokáig eltűntnek tartottak, csak 2005-ben került Pákh Imre műgyűjtő tulajdonába. Sajátos stílusban a művész sötét alapra festett, a felkent bitumen miatt azonban a képek minősége folyamatosan romlik. "Az teszi leginkább drámaivá ezt a képet, hogy harminc év múlva talán már nem tudjuk megtekinteni, mert teljesen be fog sötétedni. Remélhetőleg a tudomány fejlődésével időközben kitalálnak majd olyan módszert, amivel ez a folyamat visszafordítható lesz, jelenlegi tudásunk szerint azonban harminc év múlva ez a festmény megsemmisül. Ezért is szeretnénk, ha minél többen megtekinthetnénk addig, amíg ilyen formájában megőrizhető ez a kép" - hangsúlyozta a sajtóreferens. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás a tervezettnél hosszabb ideig vendégeskedik majd Szegeden, zárásának időpontjáról portálunk néhány napon belül tájékoztatást ad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.