Sport

Paralimpia: szerdai éremeső, Biacsi Ilona bronzot nyert (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Paralimpia: szerdai éremeső, Biacsi Ilona bronzot nyert (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. szeptember 5., szerda
Paralimpia: szerdai éremeső, Biacsi Ilona bronzot nyert (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Tóth Tamás úszásban, a kerekesszékes vívó Krajnyák Zsuzsa párbajtőrben nyert ezüstérmet, míg a szegedi Biacsi Ilona 1500 méteres síkfutásban bronzmedáliát szerzett a londoni paralimpián.

Az S9-es kategória döntőjében három magyar is szerepelt, közülük a 20 éves, paralimpiai újonc Tóthnak sikerült legjobban a sprintszám, aki 25.75 mp-cel ért célba, 62 századdal lemaradva a világcsúcsot úszó ausztrál Matthew Comdrey mögött (25.13). A Londonban egy aranynál és egy ezüstnél tartó Sors Tamás 26.79-cel a hetedik, Meilinger Csaba pedig 26.86-tal a nyolcadik helyen zárt. "A helyezésemmel elégedett vagyok, mert nem tudtam volna megverni az ausztrál srácot, az időeredményem viszont csalódás" - nyilatkozta Tóth, aki ebben a számban 2010-ben világbajnoki harmadik, tavaly pedig Európa-bajnok volt. "A gyengébb teljesítménynek talán az lehet az oka, hogy ez az első paralimpiám. Holnap reggel már a 200 vegyes jön, picit tartok az előfutamtól, mert fáradtnak érzem magam, de természetesen mindent megteszek, hogy holnap is döntőt ússzak."

Biacsi Ilona bronzérmes 1500 méteren

Az enyhén értelmi fogyatékos versenyzők T20-as kategóriájában az 1500 méteres síkfutásban elinduló szegedi Biacsi ikrek, Ilona és Bernadett a hatfős mezőnyben végül a 3. illetve a 4. helyen futottak be, Ilona 4:42.31 perces idővel ért célba, 49 századdal megelőzve ikertestvérét. A számban kettős lengyel győzelem született. A 26 éves értelmi fogyatékos atléta és ikertestvére, Bernadett - akivel együtt a magyar küldöttséget vezette az egy héttel ezelőtti nyitóünnepségen - az első 700 méteren a hatfős mezőnyben haladt, majd az utolsó kör előtt a korábban bukó tunéziai és a japán rivális már leszakadt. A két magyar azonban nem bírta a két lengyel vetélytárs tempóját, akik közül a címvédő és világcsúcstartó Barbara Niewiedzial végül magabiztosan nyert. Biacsi Ilona 4:42.31 perces idővel ért célba, 49 századdal megelőzve negyedikként befutó testvérét. "Át akartuk venni a lengyelek tempóját, de már túl késő volt. Mire mi is váltottunk, addigra a lengyelek már túl nagy előnyre tettek szert. Jobb eredményt vártam magamtól, de azért elégedett vagyok ezzel a bronzéremmel" - nyilatkozta az MTI-nek Biacsi Ilona.

Krajnyák Zsuzsa ezüstérmes párbajtőrben

A kerekesszékes vívó Krajnyák Zsuzsa ezüstérmet nyert a párbajtőrözők egyéni küzdelmeiben szerdán a londoni paralimpián. A nők A (felállni képes) kategóriájában a 33 éves Krajnyák - aki kedden bronzérmes lett tőrben - a fináléban 15-6-re kikapott a hongkongi Jü Csuj Jitől. "Örömömben annyit kiabáltam, hogy teljesen elment a hangom" - nyilatkozta az MTI-nek az UTE sportolója. "Jól ment ma a vívás, már a nap elején éreztem, hogy nem fáradtam el tegnap, és repül a kezem. A döntőben sajnos a hongkongi volt a jobb, ezt el kell ismerni. A gyűjteményemből már csak egy arany hiányzik, pénteken a párbajtőrcsapattal megpróbálom azt is megszerezni." Krajnyák négy bronza mellé harmadik paralimpiai ezüstérmét szerezte: előbbieket tőrben (2000 Sydney, 2012 London) és párbajtőrben (2000 Sydney, 2004 Athén) utóbbiak közül a korábbi kettőt tőr- és párbajtőrcsapatban nyerte a 2004-es athéni játékokon. Erőemelésben a 2004-ben bronzérmes Szávai Csaba (+100 kg) - aki 54 évével a magyar küldöttség korelnöke - 192 kg-os teljesítménnyel a nyolcadik helyen végzett. Az asztaliteniszezők csapatversenyének csoportkörében Csonka András és Berecki Dezső 3-2-re legyőzte az orosz együttest, így bejutott a csütörtöki negyeddöntőbe. A 33 fős magyar küldöttség már tíz éremnél - 2 arany, 4 ezüst, 4 bronz - tart a brit fővárosban, ezzel tovább javította eredményét a 2008-as pekingi - egy aranyból és öt bronzból álló - terméshez képest.

Délután írtuk:

A szerdán érdekelt hat magyar úszóból valamennyien továbbjutottak az esti döntőbe a londoni paralimpián. Az eddig egy aranyat (100 pillangó) és egy ezüstöt (400 gyors) szerzett Sors Tamás (S9-es kategória) futamában második lett 50 gyorson, ez összesítésben a 8. időt jelenti a fináléban. Nála is jobbnak bizonyult ugyanitt Tóth Tamás, aki megnyerte előfutamát, összesítésben pedig a második eredményt érte el, míg Meilinger Csaba harmadik lett futamában, összesítésben pedig a hetedik. Csúri Ferenc (SM8) harmadik helye a végelszámolásban a hetedik pozíciót jelentette 200 vegyesen, míg az SB5 kategóriában a 100 mell selejtezőjében Ráczkó Gitta negyedik, Illés Fanni pedig ötödik lett, és a 6., illetve 8. idővel került döntőbe. A vívócsarnokban öt magyar párbajtőröző szerepelt. A kedden tőrben ezüstérmes Dani Gyöngyi (B, azaz felállni képtelenek kategóriájában) egy győzelemmel és négy vereséggel nem jutott tovább a csoportkörből, mint ahogy a 2/2-es mérleggel záró Juhász Tamás (A kategóriában, azaz felállni képesek között) sem. Utóbbiaknál Mató Gyula 2/2-vel fejezte be a csoportközdelmeket, majd a nyolcaddöntőben 15-9-re kikapott a francia Romain Noble-tól, és kiesett. Negyeddöntőbe jutott ugyanakkor a keddi tőr bronzmérkőzés két magyar résztvevője A kategóriában: a harmadik helyezett Krajnyák Zsuzsa 3/2-t, Juhász Veronika pedig 3/1-et vívott, előbbire az orosz Julija Jefimova, míg utóbbira a kínai Vu Pej-li (Wu Baili) vár a nyolc között. Erőemelésben a kétfős magyar csapatból a Pekingben hetedik Sas Sándor (100 kg) három rontott gyakorlattal helyezetlenül zárt, a 2004-ben bronzérmes Szávai Csaba (+100) - aki 54 évével a magyar küldöttség korelnöke - pedig az esti programban szerepel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.