Sport

Paralimpia: Sors és Dani ezüst-, Krajnyák és Osváth bronzérmes! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Paralimpia: Sors és Dani ezüst-, Krajnyák és Osváth bronzérmes! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. szeptember 4., kedd
Paralimpia: Sors és Dani ezüst-, Krajnyák és Osváth bronzérmes! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Sors Tamás és Dani Gyöngyi - előbbi az úszók, utóbbi a kerekesszékes vívók között - ezüst-, míg az ugyancsak vívó Krajnyák Zsuzsa és Osváth Richárd bronzérmet szerzett a londoni paralimpián.

Sors Tamás úszásban megszerezte a magyar küldöttség első ezüstérmét, Krajnyák Zsuzsa és Osváth Richárd kerekesszékes vívók újabb bronzokkal gyarapították az éremkollekciót. Dani Gyöngyi szintén ezüstérmet nyert a tőrözők keddi versenyében, miután a döntőben kikapott kínai ellenfelétől a londoni paralimpián kedd este.

Sors Tamás ezüstérmes 400 gyorson

A múlt csütörtökön 100 m pillangón aranyérmes pécsi versenyző - aki 400 m gyorson Pekingben bronzérmet nyert - 4:24.34 perces eredménnyel, a hetedik idővel került a fináléba, így ott az egyes pályát kapta. A délelőtti előfutam után még arról beszélt, hogy jól érezte magát a vízben, de nagyon erős a mezőny, ezért a döntő előtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ne legyen utolsó. Ehhez képest az első 200-on még nem volt ott a legjobb négyben, az utolsó 50 méterre azonban már harmadikként fordult. A záró hosszon aztán elképesztő tempóban úszva 4:17.95 perces idővel ért célba, csaknem hét másodperccel lemaradva a 4:10.88-as világcsúccsal győztes ausztrál Brendan Hall mögött. A 20 éves Sors a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte meg Londonban. "Nem vártuk ezt a csodálatos eredményt Tamástól, fantasztikusan versenyzett" - fogalmazott az MTI-nek nyilatkozva Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya. Sors Tamás maga is hitetlenkedve nyilatkozott az eredményhirdetés után az MTI-nek: "Azóta is ezen gondolkozom, hogy ez miként sikerült. Nagyon jól ment az úszás, kettővel mellettem a spanyol srácot figyeltem, vele akartam menni, mert azt gondoltam, hogy ő biztosan érmet nyer. Az utolsó százon aztán vettem egy nagy levegőt, és mindent beleadtam, a vége is nagyon jól jött ki. A továbbiakban még 50 és 100 gyorson, valamint 200 vegyesen indulok itt Londonban. Főleg az utóbbit várom, mostanában már a mell is egészen jól ment."

Dani Gyöngyi ezüst-, Krajnyák Zsuzsa és Osváth Richárd bronzérmes

A kerekesszékes vívó Dani Gyöngyi ezüstérmet nyert a tőrözők egyéni küzdelmében kedden a londoni paralimpián. A 37 éves versenyző a B kategória - azaz a felállni képtelen vívók mezőnyének - fináléjában 15-10-re kapott ki a kínai Jao Fangtól. "Aranyéremért jöttem, de ez az ezüst is szépen csillog" - mondta a döntő után az UTE sportolója. Hozzátette: "Ez a negyedik paralimpiai ezüstérmem, de a kedvenc ékszerem az arany. A holnapi párbajtőrben vagy a pénteki párbajtőr csapatban talán az is összejön." A kaposvári születésű vívó a korábbi ezüstjeit a 2004-es athéni játékokon nyerte tőr egyéniben, illetve tőr- és párbajtőr csapatban. Dani a 33 fős küldöttség hetedik érmét szerezte a brit fővárosban. A magyarok ezzel már túlszárnyalták a pekingi eredményt, 2008-ban ugyanis egy arannyal és öt bronzzal zártak. Krajnyák Zsuzsa és Osváth Richárd bronzérmet nyert a tőrözők egyéni küzdelmében kedden a londoni paralimpián. A nők A kategóriájában - a felállni képes versenyzők között - a 33 éves Krajnyák a harmadik helyért vívott mérkőzésen végig vezetve, magabiztosan, 15-4-re győzte le a nála öt évvel idősebb Juhász Veronikát az ExCeL sportközpont csarnokában - számos magyar szurkoló buzdítása közepette. "Boldog vagyok és fáradt, de holnap már következik a párbajtőr, úgyhogy összeszedem magam" - nyilatkozta Krajnyák, az UTE sportolója. "A felkészülés végén egy sérülés zavart kicsit. Itt a világ legjobb 12 vívója szerepelt, az ágamra pedig csak korábbi aranyérmesek kerültek, nehéz volt. A hongkongival, aki megvert az elődöntőben, mindig ott vagyunk a végjátékban. Nem tudom, ma mi döntött az ő javára. A bronzmeccsen Vera is nagyon jól teljesített, remekül helytállt." Krajnyák két ezüstje mellé negyedik paralimpiai bronzérmét szerezte: előbbieket tőr- és párbajtőrcsapatban a 2004-es athéni játékokon, utóbbiak közül az első hármat pedig tőrben (2000 Sydney) és párbajtőrben (2000 Sydney, 2004 Athén) nyerte. Az erdélyi születésű, paralimpiai újonc Osváth Richárd - aki ugyancsak az A kategóriában szerepelt - a francia Damien Tokatliant verte 15-7-re. "Elégedett vagyok a mai nappal, ezt kívánom mindenkinek az első paralimpiáján" - mondta boldogan. "Nagyon izgultam az éjjel, nem sokat aludtam, de azt hiszem, ilyenkor minden sportoló így van ezzel. Egy éve még csak a kijutás volt a célom, nagyszerű érzés, hogy érmesként megyek haza."

Négy elődöntős vívó, Szekeres kiesett, Sors döntős 400 gyorson

A kedden érdekelt hét kerekesszékes magyar vívóból négyen már továbbjutottak kategóriájuk elődöntőjébe a londoni paralimpián, míg Szekeres Pál kikapott a negyeddöntőben. Az úszók közül Sors Tamás döntőbe jutott 400 m gyorson. A tőrözők egyéni küzdelmeiben Osváth Richárd (A, azaz felállni képes kategória) a negyeddöntőben az őt délelőtt legyőző hongkongi Csang Ving Kinnel találkozott, és 15-6-os diadallal került a négy közé. Krajnyák Zsuzsa (A) a nyolc között a kínai Zsung Csinggel csapott össze, és óriási küzdelemben győzött 15-14-re úgy, hogy ellenfele 14-14-nél korai bemozdulásért piros lapot, Krajnyák pedig pontot kapott. A magyar versenyző a csata hevében egyszer még a kerekesszékéből is kiesett. Juhász Veronika (A) a negyeddöntőben a francia Delphine Bernard-t verte 15-9-re, míg Dani Gyöngyi (B, azaz felállni képtelen kategória) egyoldalú meccsen búcsúztatta a nyolc között az orosz Irina Misunovát (15-3). A hatodik paralimpiáján szereplő, háromszoros aranyérmes Szekeres Pál (B) - az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára - két győzelemmel és két vereséggel fejezte be a selejtezőt, így a 16 közé jutott, ahol a lengyel Piotr Czoppal küzdött meg a negyeddöntőért, s magabiztosan, 15-5-re nyert. Sajnos a folytatás már nem ment ilyen jól, a nyolc között a francia Alim Latreche-sel csapott össze jó félházat jelentő 1500 néző előtt, és 15-11-re kikapott. A 48 éves magyar vívó szombaton a tőrözők csapatversenyében is indul. Kiesett a csoportkör után az egy-egy sikerrel Mató Gyula (A) és Pálfi Judit (B). Az úszók közül a csütörtökön 100 m pillangón aranyérmes Sors Tamás kedden harmadik lett előfutamában 400 m gyorson, és a hetedik idővel - a legjobbtól három másodperccel lemaradva - került be az esti döntőbe. A 20 éves pécsi úszó ebben a számban négy éve Pekingben bronzérmet nyert. Rajta kívül a 4x50 m-es vegyesváltóval 1996-ban paralimpiai bajnok Engelhardt Katalin volt érdekelt még 100 m mellen, ő előfutamában ötödik, összesítésben pedig a kilencedik lett, így lemaradt a fináléról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.