Közélet

Orbán Viktor válasza a táncművészek levelére

Orbán Viktor válasza a táncművészek levelére

2012. szeptember 26., szerda
Orbán Viktor válasza a táncművészek levelére

A minőség sajátos elbánást igényel a kormányfő szerint, aki levélben válaszolt annak a több mint negyven táncművésznek, akik tiltakoztak az ellen, hogy a Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos kormányzati támogatást kap, miközben az összes független táncegyüttes működésére idén csak 211,9 millió forint jut. A petíciót Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője is aláírta.

A levélben - amelyből

Havasi Bertalan

, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán juttatott el részleteket az MTI-hez - az áll:

Orbán Viktort

jóleső érzéssel tölti el, hogy a táncművészek nem a Magyar Fesztivál Balett támogatásának megszüntetését kérik. A miniszterelnök arra kéri a művészeket: méltányolják, hogy a magyar kormány az életművükkel kiemelkedőt alkotó, hazánkat a világ élvonalába emelő egyéniségeket különösen is elismeri. "A támogatás lehetőségét különleges ajándéknak tartjuk olyan művészeink esetében, akik a szakma nagy öregjeiként még alkotnak, komponálnak vagy társulatot vezetnek" - írta a kormányfő, hozzátéve: "miközben magam is úgy gondolom, hogy a támogatások mértékét jogi formában ildomos szabályozni, az is helyesnek tűnik, hogy a jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformák legyenek, mégis be kell látnunk, hogy a minőség sajátos elbánást, a kiemelkedő kiemelkedő elbírálást is érdemel. Ennek az árnyalt egyensúlynak a fölismerése és fönntartása, az egyenlőség és a kvalitások közötti különbség egyszerre való elismerésének tudománya okozza azt, hogy a politikát is művészetnek szokás tekinteni" - olvasható a miniszterelnök levelében. Orbán Viktor hozzátette: a kormány az ország pénzügyi lehetőségeihez mérten, sőt azon felül is mindent megtesz a "méltó és méltányos" elbírálás érdekében. A miniszterelnök végül azt írta, hogy "mint a művészet minden ágában, így a miénkben is a döntések ésszerűsége, a harmónia, a ritmus megfelelő volta bírálható volt és marad". A több mint negyven táncművész, köztük számos jelentős társulat vezetője a kormányfőnek címzett nyílt levélben tiltakozott a Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos kormányzati támogatása miatt hétfőn. Levelüket a Magyar Táncművészek Szövetsége juttatta el az MTI-hez. Az aláíró művészek szerint a támogatásról szóló döntés mind szakmailag, mind morálisan elfogadhatatlan egy olyan helyzetben, amikor a független színház és tánc területe a létéért küzd, a Nemzeti Táncszínház támogatása a 2001-es nyitó évnél is kevesebb, az állami és önkormányzati együttesek működése is forráshiányos, a szakmában több együttes hónapok óta nem tud fizetést adni a táncosoknak, és az összes független táncegyüttes, illetve befogadóhely működésére fordítható pályázati pénz idén csak 211,9 millió forint, amelyet közel félszáz együttes között kell szétosztani. "Mi, aláírók, nem a Magyar Fesztivál Balett támogatásának megszüntetését kérjük. A táncművész szakma azt szeretné, ha a törvényben előírt jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformán kötelezőek lennének, és a támogatások mértékét minden esetben a törvényi szabályozás határozná meg" - zárul a nyílt levél. Az aláírók között van

Bolvári-Takács Gábor

, a Honvéd Együttes Művészeti Nkft. ügyvezető igazgatója;

Juronics Tamás

, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője;

Kiss János

, a Győri Balett igazgatója;

Mihályi Gábor

, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője;

Solymosi Tamás

, a Magyar Nemzeti Balett megbízott igazgatója;

Szakály György

, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora;

Török Jolán

, a Nemzeti Táncszínház igazgatója;

Uhrik Dóra

, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tánctagozatának vezetője;

Vincze Balázs

, a Pécsi Balett igazgatója; valamint

Frenák Pál

,

Gergye Krisztián, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Krámer György

és Novák Ferenc táncművész-koreográfus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.