Gazdaság

OEP: a gyógyszerkassza jelenlegi állása megfelel a várakozásoknak

OEP: a gyógyszerkassza jelenlegi állása megfelel a várakozásoknak

2012. szeptember 26., szerda
OEP: a gyógyszerkassza jelenlegi állása megfelel a várakozásoknak

A gyógyszerkassza jelenlegi állása megfelel a várakozásoknak - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdán az MTI megkeresésére.

A Napi Gazdaság szerdai számában írt arról, hogy a gyógyszerkassza túlköltött az év első nyolc hónapjában, a 2012-re előirányzott táppénz fele, a gyógyászati segédeszközkassza 78, a gyógyszerkassza 77 százaléka fogyott el augusztusig. A lap szerint a gyógyszerkassza augusztusi túlköltését figyelembe véve a gyógyszerek támogatásában éves szinten 42 milliárd, a gyógyászati segédeszközkasszában pedig mintegy 7 milliárd forint lyuk keletkezik. Az OEP az MTI megkeresésére azt írta: a gyógyszertámogatás kiadásai augusztus végéig valóban meghaladták az időarányos előirányzatot, azonban az ennek kompenzálására szolgáló gyógyszergyártói bevételek már az egész évre tervezett mértéket túlhaladták. A költségvetési törvény 2012-re a bevételi oldalon 52 milliárd forint befizetéssel számolt, ami 2012 augusztus végén már 57,6 milliárd forint volt. Így a bevételek túlteljesülése nagymértékben kompenzálja a túlköltést - hangsúlyozták. A tájékoztatás szerint múlt év augusztus végén mintegy 33 milliárd forint volt a kassza túlköltése. A mostani túlköltést egyrészt az úgynevezett biológia gyógyszerek tételes finanszírozásba történő átcsoportosításának év eleji csúszása, a februári és májusi kiugró forgalom, továbbá az egyedi méltányossági jogcímen kifizetett támogatások jelentős túllépése okozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.