Közélet

Nyolc évig hitelesítik a vízórákat

Nyolc évig hitelesítik a vízórákat

2012. szeptember 4., kedd
Nyolc évig hitelesítik a vízórákat

Szeptember 1-jétől a mellékvízmérők hitelességi ideje az eddigi 6 helyett 8 évre módosult, ez a rendelet határba lépése után felszerelt vízórákra is vonatkozik.

Hat helyett nyolc évig érvényes a mellékvízmérők hitelességi ideje: ez nemcsak azokra a vízórákra vonatkozik, amelyeket a kormányrendelet hatályba lépése után szerelnek fel, hanem azokra is, amelyek már működnek, azonban még nem járt le a hitelességük szeptember 1-jével. Azokkal az ügyfelekkel, akikkel a Szegedi Vízmű már egyeztette a csere időpontját, felveszik a kapcsolatot, és személyesen, telefonon vagy levélben mielőbb értesítik a változásról. Azokat a fogyasztókat pedig, akiket nem a társaság bízott meg mellékvízmérőjük cseréjével, az adott vállalkozónak kell értesítenie. Egy mellékvízmérő cseréjének költsége bruttó 8310 forint – ennyit takarít meg az a család, amelynek a következő hónapokban kellett volna lecserélnie a vízóráját. A főmérők hitelessége viszont nem változott, továbbra is 4 év. A főmérő a Vízmű tulajdona, cseréjéről a társaság gondoskodik, a csere költsége is a szegedi céget terheli. A mérésügyi törvény írja elő, hogy minden – számlázás alapját képező – fogyasztásmérőt hitelesíteni kell, ez igaz a vízmérőkre is. Minden mérőberendezés hitelesítését a Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság (volt OMH) végzi. A mérők hitelességéről mindig a tulajdonosnak kell gondoskodnia: főmérő esetében a Vízműnek, mellékmérőnél a felhasználónak. Mellékmérők esetében mindenkor levélben értesítik azokat az ügyfeleket, akiknél a nyilvántartás szerint az adott időszakban lejár a vízmérő hitelessége. A mérők hitelességét maguk a fogyasztók is egyszerűen ellenőrizhetik. A vízórákon található egy műanyag vagy alumíniumplomba, illetve egy bélyegzés – ezt a hitelesítést végző hatóság a hitelesítéskor helyezi fel: az ezen szereplő évszámtól számított 8. év december 31. napjáig a vízmérő hitelesnek tekintendő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.