Gazdaság

Nő a belföldi tojástermelés

Nő a belföldi tojástermelés

2012. szeptember 25., kedd
Nő a belföldi tojástermelés

A belföldi tojástermelés több mint 10 százalékkal nő az idén - közölte a Baromfi Terméktanács az MTI-vel kedden.

Várhatóan mintegy 2,5 milliárd darab étkezési tojást állítanak elő Magyarországon az idén, szemben a tavalyi 2,2 milliárd darabbal - mondta

Földi Péter

, a Baromfi Terméktanács(BTT) szaktanácsadója. A Baromfi Terméktanács a tojás világnapja alkalmából kiadott elemzésében kifejti: koncentrálódás zajlik a tojástermelésben Magyarországon és az Európai Unióban is, a nagyobb termelők megpróbálják átvenni a piacot a kisebb, tőkeszegény termelőktől, és növelik a termelést, hogy mielőbb visszanyerjék befektetéseiket, amelyeket az új állatvédelmi előírások miatt kellett végrehajtaniuk az utóbbi hónapokban. Még tartanak a telepítések az új technológiákban, és várhatóan az év végére, jövő év első negyedévére fejeződnek be. A növekedés azonban már az eddigi adatokból is kitűnik: Magyarországon 2011 első hét hónapjában a tenyésztők 2 millió 203 ezer tojót telepítettek, 2012 ugyanezen időszakában pedig már 2 millió 500 ezret a BTT adatai szerint. A szakember számításai szerint a magyar tojástermelés árbevétele így mintegy 15 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet, és az idén eléri a 35 milliárd forintot. Földi Péter szerint a technológiaváltás, vagyis a ketrecek cseréje sikeres volt, ezt a magyar tojástermelők többsége végrehajtotta, mindössze 30 telepen szűnt meg a termelés. A technológiacsere a telepeken tyúkonként mintegy hatezer forintba került. Ez ágazati szinten az elmúlt években 20-25 milliárd forint beruházási kiadást jelentett a termelőknek. A szakember megjegyezte: a tojástermelés átmeneti növekedését az is magyarázza, hogy a régi és az új feltételekkel is termeltek a termelők néhány hónapig. Földi Péter rámutatott: a termelésnövekedést piaci bizonytalanság követheti, mivel várhatóan jelentősen emelkednek a takarmányköltségek, ez pedig az önköltség 70 százalékát adja. Amennyiben nem sikerül az önköltség emelkedését a termelői árakban érvényesíteni, ismét csökkenhet a tojástermelés Magyarországon - jelezte. Ez év januárjában 413 működő telepen mintegy 4,4 millió tyúkot tartottak a termelők. Ekkor a tyúkok 76,81 százalékát ketrecben - ezek között volt feljavított és fel nem javított állapotú is - tartották. Az unió által előírt technológia-váltás következtében július végén már 385 működő telepet regisztráltak 3,8 millió tyúkkal. A tyúkok 73,08 százalékát tartották feljavított ketrecben. A termelői ár júliusban tavaly júliushoz képest mintegy 20 százalékkal - 15,56 forintról, 18,79 forintra - növekedett Magyarországon. Egy tojás előállításának önköltsége ez év júliusában 18,5 forint volt. Földi Péter megjegyezte: a felvásárlási árak sem 2010-ben, sem 2011-ben nem fedezték az önköltséget. Az idén a 34. hétben a tojás nagykereskedelmi átlagára darabonként 25,12 forint volt. Ez 28 százalékkal haladta meg a 2011 hasonló időszakának árszintjét. A kiskereskedelmi átlagár darabonként pedig 48,34 forint volt ez év júliusában, 29 százalékkal magasabb, az előző év azonos időszakához viszonyítva. A belföldi étkezésitojás-előállítás az itthoni igényeknek mintegy 80 százalékát fedezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.