Közélet

Nemzetközi bonyodalom a holokauszt-túlélők pénze körül

Nemzetközi bonyodalom a holokauszt-túlélők pénze körül

2012. szeptember 22., szombat
Nemzetközi bonyodalom a holokauszt-túlélők pénze körül

Az uratlan vagyon kérdése nemcsak Magyarországon foglalkoztatja a zsidóságot, hanem az egész, nácik által megszállta Európában problémát jelent - mondja Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) kuratóriumának elnöke.

Arról a vagyonról és annak rendezéséről beszélünk, amely örökösök nélkül maradt fenn a háború után. Nagysága nehezen megállapítható, hiszen ingó és ingatlan vagyonról egyaránt szó van. Az ingatlan vagyonok megállapítása viszonylag „egyszerű” - magyarázza portálunknak

Szabó György

, hiszen a náci sárga könyvek alapján könnyen evidentálhatók azok az ingatlanok, amelyek a megszállók által leltárba, majd elkobzásra kerültek annak idején. A pénzbeli vagyonoknak, kincseknek a kérdése viszont már jóval összetettebb, hiszen örökösök nélkül maradt vagyonról beszélünk.

Mindhárom zsidó felekezet kap örökjáradékot

Ez szinte felbecsülhetetlen, nagyon nehéz kutatni, noha több országban is folynak kísérletek hogy megállapítsák, ez a vagyoni érték mekkorára tehető. Nagyon hosszú ideje zajló, és még soká tartó folyamatról van szó. Szabó elmondta, jelenleg Magyarországon kb. 8300 holokauszttúlélő részesül uratlan vagyon utáni kárpótlásban. A pénzbeli térítést úgynevezett örökjáradék formájában kapják meg a felekezetek. Az új egyházügyi törvény értelmében elméletileg most már mind a három felekezetnek részesülnie kell ebből a pénzből: a Mazsihisznek, az EMIH-nek és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközségnek. Az örökjáradék megosztása a Vatikáni Szerződés alapján oly módon történik, hogy továbbra is a Mazsihisz kapja a magyar államtól ezt a támogatási összeget, és utalja tovább a másik két felekezetnek. A szerződés csak mindkét fél beleegyezésével bontható fel, amihez jelenleg feltételezhetően csak az egyik fél beleegyezése van meg. Összességében 1,6-1,7 milliárd forintról van szó.

Az aranyvonat dollármilliói

Magyarország kormánya úgy döntött, hogy a Floridában 2005-ben lezajló „aranyvonatper” ítéletével megegyező pénzösszeget folyósít a magyarországi zsidó holokauszttúlélők számára – összesen 5 éves időtartamra 21 millió dolláros összeget. Az aranyvonatként elhíresült szerelvény a második világháború végén, 1945 márciusában részben zsidóktól összegyűjtött és nyugat felé indított magyarországi értékeket szállította, és azt amerikai katonák német területen kirabolták. Mivel az ellopott vagyon egy része zsidóké volt, ezért kárpótlási szervezetek az amerikai államot a 2000-es évek első felében beperelték. 2005-ben ebben a perben a magyarországi holokauszt túlélői az amerikai kormánytól 21 millió dollár kártérítést kaptak. A floridai ítélet után a magyar állam önként csatlakozott, és ugyanekkora összegű kárpótlást ajánlott fel a holokauszt-túlélőknek az elveszett értékekért. A szerződések megköttettek, 2008 óta történnek a kifizetések. Az akkori döntés értelmében a pénz egyharmada illeti meg a Magyarországon élő magyar zsidó túlélőket, kétharmada meg a külföldön élő magyar származású túlélőket. A MAZSÖK kuratóriumának döntése alapján születtek ezek a megegyezések. Szabó szerint jelen pillanatban a helyzet úgy áll, hogy a külföldi elosztószervezettel, a Conference on Jewish Material Claims Against Germany (röviden: Claims Conference) támadt furcsa elszámolási vitája miatt a MAZSÖK az állammal kötött szerződés értelmében (az államháztartási törvény miatt) nem utalhatja át az elosztást végző New York-i szervezetnek a külföldön élő, egykor magyar állampolgárságú holokauszttúlélők kárpótlását.

Egymásra mutogatnak

A Claims Conference így egy éve nem kapta meg a pénzt. Ugyanakkor a New York-i szervezet is az idén leállította annak az összegnek a Magyarországra való utalását, ami azoknak a magyar holokauszttúlélőknek az ellátását fedezi, akik az USA kerületi bíróságának ítélete alapján svájci bankoktól kapnak kártérítést. „A 2008, 2009 és 2010 év tekintetében várjuk a külföldi szervezettől az elszámolásokat annak érdekében, hogy a 2011-2012-es pénzösszegek is folyósításra kerülhessenek”” – hangsúlyozta rövidre zárva a kuratórium elnöke. Szabó Szegeden bejelentette, az információ jobb áramlása érdekében szükség lenne hatékonyabb tájékoztatási rendszer kiépítésére, ezért 1 hónapon belül el szeretnék indítani a MAZSÖK Facebook-oldalát. A honlapon is folyamatosan tájékoztatni fogják az érdeklődőket minden olyan ügyről, amelyben a MAZSÖK részt vesz és szerepet vállal, legyen az kárpótlás, kulturális esemény vagy támogatások megítélése, esetleg pályázatok kiírása. Minden olyan információt szeretnének megadni, ami a magyarországi zsidó közéletet bármilyen formában érinti, érdekelheti, szögezte le Szabó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.