Közélet

Nem csúszik az Ásotthalom-Királyhalom határátkelőhely megnyitása

Nem csúszik az Ásotthalom-Királyhalom határátkelőhely megnyitása

2012. szeptember 25., kedd
Nem csúszik az Ásotthalom-Királyhalom határátkelőhely megnyitása

Petró Ferenc Ásotthalom polgármester cáfolta azt az értesülést, hogy a település határában épülő határátkelőt majd csak 2013 elején adják át rendeltetésének.

A magyar Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére megbeszélést tartottak az Ásotthalom–Bački Vinogradi (Királyhalom) közúti határátkelőhely létesítésével kapcsolatban. Az egyeztetésen a határátkelőhely kivitelezési terveit készítő iroda szakemberei bemutatták az illetékes magyar, valamint szerb közigazgatási szervek (minisztériumok, határrendészeti szervek, vámhivatal) képviselőinek a határátkelőhely építési terveit. A megbeszélésen elhangzott, a projekt kiemelt jelentőséggel bír a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok erősítésében. A kivitelezési tervet előkészítő iroda képviselője részletesen ismertette az építmény műszaki paramétereit, a határon történő közlekedés módját, bemutatásra kerültek az építménybe tervezett helyiségek, valamint átadták a digitális tervváltozat és az informatikai rendszer rácsatlakozási pontjának GPS-koordinátáit. A megbeszélésen elhangzott, a szerb fél feladata az Ásotthalom–Királyhalom határátkelőhely megnyitásával kapcsolatban a helyiségekben történő kábelezés kivitelezése, a szerver és a szünetmentes tápegység beszerzése, a számítástechnikai rendszer kiépítése, valamint az épület belső berendezéseinek biztosítása. A részvevők reményei szerint az Ásotthalom–Királyhalom határátkelőhely hamarosan megnyitja kapuit a két ország állampolgárai előtt. Az egyik portálon végső dátumként 2013 eleje szerepel, ezért megkerestük

Petró Ferencet

, Ásotthalom polgármesterét, mi az esetleges csúszás oka. A település első embere nem tudott beszámolni semmilyen új információról, ami késleltetné a határátkelő megnyitását. Az ütemterv szerint december 8-án lesz a műszaki átadás, 22-én vagy 23-án pedig a hivatalos megnyitó, mert a műszaki átadás általában 15 napot szokott igénybe venni. Petró szerint nem valószínű semmilyen csúszás, a szerb partner is a tervek szerint halad a munkálatokkal. Ha elkészül, az átkelőhely jelentősen segíteni tudja a túlterhelt szezonális időszakokban a két ország állampolgárainak és ezen belül vállalkozóinak a gyors határátkelést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.