Kultúra

Morse-évforduló – igazi távíró a könyvtárban + FOTÓK

Morse-évforduló – igazi távíró a könyvtárban + FOTÓK

2012. szeptember 8., szombat
Morse-évforduló – igazi távíró a könyvtárban + FOTÓK

175 éve szabadalmaztatta Samuel Morse a róla elnevezett távírót. Az évfordulóra a Somogyi-könyvtár kamaratárlattal emlékezik a bibliotéka második emeletén.

Samuel Finley Breese Morse

1791-ben született az Egyesült Államokban, 19 évesen végzett a Yale Egyetemen. Érdeklődése az akkor fejlődésnek indult elektromosságra és a festészetre irányult. Európában a Londoni Királyi Művészeti Akadémián is tanult. Elsősorban portrékat festett. A kiállításban láthatunk képet családjáról, politikusokról, de tájképet is találunk alkotásai között – sorolta

Sósné Karácsonyi Mária

, a kiállítást összeállító könyvtáros. Morse 1818-ban vette feleségül

Lucretia Pickering Walkert

. Három gyermekük született, 1825-ben meghalt Lucretia.

Mit akar tenni…

Morse a hírközlés lassúsága miatt csak felesége temetésére ért haza – talán ez is inspirálhatta, hogy a hírközlés felgyorsításával foglalkozzon – tudtuk meg a könyvtárostól. 1832-ben tért vissza Európából, akkor a hajón egy beszélgetés során felmerült a távközlés témája és a lehetőségek. Morse még az út során felvázolta a készüléket és az úgynevezett Morse-ABC kódrendszerét. 1835-ben készült el az első működő készülék, amit 1837 szeptemberében szabadalmaztatott. Ennek az eseménynek a 175. évfordulója a kiállítás apropója. 1844. május 24-én érkezett meg az első távirat a Washintonból Baltimore-ba felállított vezetéken. Ez egy bibliai idézet volt: „What hath God wrought?” – „Mit akar tenni az Isten?” (Számok könyve 23,23.)

Hódítás csata nélkül

A technika rohamos fejlődésével igény mutatkozott a távírótechnika felhasználására nagyobb távolságokban is. 1858-ban készült el a Trans-Atlanti kábel. 1858. augusztus 16-án érkezett az első üzenetet Viktória királynőtől Buchanan amerikai elnökhöz: „Ez egy további kapcsolat a között a két nemzet között, amelynek barátsága a közös érdekeken és a kölcsönös tiszteleten alapul”. Buchanan erre a következőt válaszolta: „Ez a győzelem még szebb, mivel még hasznosabb az emberiség számára, mint amit egy hódító egy csata során valaha is megszerezhetett. Az atlanti távíró az égi áldás alatt a kölcsönös béke és barátság kötelékét jelenti két rokon nép között, egy eszközt az isteni gondviselés számára, hogy terjessze a vallást, a civilizációt és a jogot világszerte.”

Kommunikációs győzelem, politikai vereség

A technika rövidesen behálózta az egész világot. Morse barátságos, művelt ember volt és szenvedélyes a konzervatív politikában. 1836 tavaszán New York polgármesteri, illetve kongresszusi helyért folyó küzdelmeiben azonban vereséget szenvedett. 1841-ben ismét harcba szállt, de egy koholt cikk, miszerint visszalépett, nagy zűrzavart okozott, így csupán néhány száz szavazatot kapott. 1871-ben, még életében szobrot állítottak róla a New York-i Central Parkban. Nagy tisztelet övezte és jelentős vagyont szerzett idős korára, amiből gyakran támogatta a tudomány fejlődését. 1872. április 2-án halt meg, 80 évesen, tüdőgyulladásban.

Valódi távíró!

A kiállítás különlegessége egy távírókészülék, melyet a Vasúttörténeti Alapítvány adott a kiállítás időtartamára. Jól megfigyelhető a távíró négy része: billentyű, vevő, írógép és egy milliampermérő. Sósné Karácsonyi Mária elmondta, az összeállítás öt tárlóból áll. Az első kettőben mutatják be a feltalálót, Samuel Morsét, a festőt és a dagerrotípia amerikai terjesztőjét. A Vasárnapi Újság 1872. május 12-i számában a halála kapcsán hosszú méltató cikket olvashatunk róla.

Tankönyv távíróknak

Nem maradunk tájékozatlanok az előzményeket illetően sem, hiszen a kamaratárlat bemutatja a „távközlés” történetét röviden az ókortól a 19-20. századig, valamint a készüléket, a továbbfejlesztését, felhasználását (posta, vasúti közlekedés, hadsereg). Tervrajzon böngészhetjük a felépítését. Mindezekhez a Vasárnapi Újság korabeli számait használták, de megtalálható például Kiss József 1897-ben megjelent tankönyve, mely a posta- és távírótanfolyamok hivatalos tananyagát tartalmazza. Pesten az első távíróközpont 1850-ben épült, melyről a Vasárnapi Újság 1897-es évfolyamában fotókat is láthatunk – magyarázta a könyvtáros. A kamarakiállítás szeptember 22-ig látható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.