Bulvár

Mennyiségre és minőségre is jó az idei szőlőtermés

Mennyiségre és minőségre is jó az idei szőlőtermés

2012. szeptember 12., szerda
Mennyiségre és minőségre is jó az idei szőlőtermés

Mennyiségre és minőségre is jónak ítélik az idei szőlőtermést a soproni borvidék gazdái – közölte Taschner István hegybíró az MTI érdeklődésére.

Kifejtette: más tájaktól eltérően a soproni borvidéken nem az aszály, hanem a nyáron érkezett jég sújtotta a termést. Kőszeg környékének 400 hektár szőlője ezt megúszta, de a két soproni hegyközség 1.450 hektárjából 250-300 hektárnyi szőlőterületet ért jégverés, amely az érintett területeken a termés negyedét-ötödét vitte el – közölte a hegybíró.

Taschner István

elmondta: a napokban végeztek a gazdák az állomány mintegy 30 százalékát adó fehérszőlők szüretével, ugyanakkor elkezdődött a kékszőlők szedése, ami várhatóan a hónap végére befejeződik, a csúcs szeptember huszadika után várható. A korábbi években megszokott 17-tel szemben – a korábbi szüretnek is köszönhetően - most 18 fokos a must, ami jó minőséget ígér. A hegybíró közölte: jelenleg keresleti piaca van a soproni borszőlőnek, amit az is mutat, hogy a korábbi, 100 forint körüli felvásárlási árat gyorsan sikerült 110 forintra, a cabernet, a merlot és a pinot noir alapanyaga esetében 120 forintra növelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.