Közélet

LMP: Álságos Botka László iskolákat féltő politikája

LMP: Álságos Botka László iskolákat féltő politikája

2012. szeptember 7., péntek
LMP: Álságos Botka László iskolákat féltő politikája

A kormány oktatáspolitikájával egy új kasztrendszert is épít az LMP szerint, és bár a párt szegedi szervezete Botka László tanévnyitó beszédével egyetért, a polgármester iskolákat féltő mondatait álságosnak tartja, hiszen amit eddig ő tett helyben az oktatási intézményeivel, az történik most országosan, nagyban.

Botka László

(MSZP) polgármester éles és kemény kritikát fogalmazott meg a kormány oktatáspolitikájával kapcsolatban múlt vasárnapi tanévnyitó beszédében. „Főként a centralizálást bírálta, és ezt a kritikát osztjuk mi is. Ezek az intézkedések olyanok, amelyek az intézményeket, tanulókat, dolgozókat egy központi akarat végrehajtóivá degradálják, minősítik le, a rendszer tárgyaivá, kiszolgálóivá teszik. A készülő új törvény nem biztosít nagy mozgásteret az önkormányzatoknak, hiszen lényegi kérdésekbe nem szólhatnak bele, pusztán a létesítményfenntartás marad csak a feladatuk” – bírálta az LMP szegedi szervezetének részéről a kormányzat oktatáspolitikáját

Szabó Dániel

(a képen balra)

, aki szerint komoly társadalmi vetülete is van a készülő új rendszernek. A kormány ugyanis három nagy társadalmi csoportra, kasztra választja majd a társadalmat: az egyik a leszakadó kirekesztetteké, a második a dolgozó, szegény munkásoké, a harmadik pedig a felső középosztályé. „Az első csoportról a tankötelezettség 16 évre csökkentésével elhárítja a kormány azt a felelősséget, hogy mindenkinek szakmát adjon. A második réteg a dolgozó szegények, kétkezi munkások rétege. A szakiskolák közismereti tárgyak óraszámát minimálisra csökkentik, így olyanok kerülnek ki a szakiskolákból, akik adott esetben még egy kérvényt sem tudnak majd kitölteni. A felnőttképzés lehetőségei is szűkülnek, ahogy a munkavállalói jogok is. A harmadik csoportnak azzal kedvez a kormány, hogy nyílt törekvése a felsőoktatási rendszer önfenntartóvá tétele, így a diplomához túlnyomó részben csak azok juthatnak hozzá, akik a felső középosztályból érkeznek” – emelt ki több problémát is az LMP-s szakértő az új oktatási modellből.

Botka helyi oktatáspolitikájának tükre a jelenlegi kormányzaté?

Szentistványi István

(jobbra)

önkormányzati képviselő hozzáfűzte: Botka László úgy kommunikál most, mintha a jelenlegi rendszerrel teljesen ellentétes elvet követett volna eddig, s követne ezután is, ha lehetősége nyílna rá. Mintha ő maga lenne az iskolák megmentője, aki már most bejelentette, hogy ha megszűnik az oktatási iroda, akkor érdek-képviseleti iroda fog működni. Azonban ennek épp az ellenkezőjét tapasztalták a párt képviselői, szimpatizánsai az utóbbi időszakban. „Azt láttuk az elmúlt években, hogy az önkormányzat megszorító intézkedései, fűnyírószerű megvonásai komolyan sújtották a szegedi iskolarendszert. Nemcsak most februárban a 800 milliós városi költségvetési hiányra hivatkozva küldtek el pedagógusokat, vontak meg támogatásokat az oktatási intézményektől, hanem előtte is a hideg racionalitás jellemezte a városi elképzeléseket a helyi oktatáspolitikában. Amint gyereklétszám-csökkenést tapasztaltak, egyből pedagógust bocsátottak el, jöttek az iskola-összevonások, osztálybezárások. A meglévő intézményeit a városvezetés folyamatosan karcsúsította, vagdosta. Ha ennek tükrében nézzük a kormányintézkedést, akkor a jelenlegi oktatáspolitika ennek a városi logikának, a hideg racionalitásnak az országos megjelenése, ami indokolt is lehet akkor, ha pazarló módon működő oktatási rendszer él, de Szegeden nem erről szól a történet. Azt a fajta fejlesztési logikát fizetjük meg ezekkel az oktatási intézményeket is folyamatosan érintő megvonásokkal, melyekkel átgondolatlan finanszírozási elképzeléseket, pénzügyi terveket nélkülöző látványberuházásokat finanszíroz a város. Így kerülhetett kalapács alá az egykori Dugonics-iskola vagy éppen a sportosztályt is működtető néhai Széchenyi István gimnázium épülete” – mutatott rá a helyi városvezetés álságos politikájára az LMP önkormányzati képviselője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.