Közélet

Lázár János irányítja az Információs Hivatalt

Lázár János irányítja az Információs Hivatalt

2012. szeptember 10., hétfő
Lázár János irányítja az Információs Hivatalt

Szeptember 1-jétől a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János gyakorolja az Információs Hivatal (IH) irányításával kapcsolatos jogköröket - közölte a Kormányszóvivői Iroda hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben emlékeztetnek, hogy az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet jelölte ki az IH irányítására

Orbán Viktor

kormányfőt, aki e feladat ellátására - törvényi felhatalmazás alapján - a Miniszterelnökség szervezeti és működési szabályzatában

Lázár Jánost

jelölte ki. Így az irányítói jogkört gyakorló államtitkár feladatkörébe kerül többek között az IH feladatainak meghatározása, a hivatal gazdálkodásának, törvényes és rendeltetésszerű működésének ellenőrzése. Az Információs Hivatal főigazgatójának kinevezése és a kinevezés visszavonásának jogköre továbbra is a miniszterelnöknél marad - tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda. Lázár János augusztus 31-én azt közölte az MTI-vel, hogy Pásztor István dandártábornokot kívánja kinevezni az Információs Hivatal főigazgatójának Orbán Viktor. A hatályos törvény szerint Magyarországnak négy nemzetbiztonsági szolgálata van: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat. Az IH polgári hírszerző szolgálat, amely elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése, hogy a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével segítse elő a magyar nemzeti érdekek érvényesülését, működjön közre Magyarország függetlenségének biztosításában és törvényes rendjének védelmében - olvasható a szervezet honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.