Egyetem

Közösen indít 3D dizájn képzést a szegedi és a temesvári egyetem

Közösen indít 3D dizájn képzést a szegedi és a temesvári egyetem

2012. szeptember 28., péntek
Közösen indít 3D dizájn képzést a szegedi és a temesvári egyetem

Hiánypótló szakmai képzés oktatási programjának kidolgozása kezdődik meg a Szegedi Tudományegyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem együttműködésével a 3D dizájn területén.

Aranyi Sándor

, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz- Művészettörténet tanszékének nyugalmazott főiskolai docense a szeptember 28-án tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a térségben tapasztalható szakemberhiány vezetett a projekt elindításához. Ez a program a két intézmény 20 éves múltra visszanyúló kapcsolatának csúcspontja - hangsúlyozta a docens, aki egyben a 3D dizájn projekt vezetője is. Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk 3D ábrázolással a legkülönbözőbb területeken: a televízióban, a filmiparban, oktatási segédanyagokban, építőiparban vagy akár lakberendezésnél szükséges látványtervezés, modellezés során. Ugyanakkor a munkaerőpiacon jelenleg hiányszakmának minősül a magas szintű technikai ismeretekkel és vizuális kultúrával rendelkező 3D-szakember. Különösen jelentős ez a probléma Szeged és Temesvár környékén, ahol ugyan számos informatikai cég működik a határ mindkét oldalán, de kifejezetten erre szakterületre egyetlen oktatási intézmény sem készíti fel diákjait. A „3D dizájn projekt” elindítását az ilyen szakemberek iránti szükséglet ösztönözte. A képzés a funkcionális formatervezésre fog koncentrálni. Ennek sajátossága, hogy a tervezett tárgy különböző szakaszokat követően nyeri el végső formáját, és járja be saját életciklusát- nyilatkozta Florea Hariton, a Temesvári Nyugati Egyetem adjunktusa. A formatervezés első lépése maga az ötlet, és a folyamat végén pedig a formatervezett tárgy vagy eszköz eljuthat a piacra, a potenciális felhasználókhoz és vásárlókhoz. A jövőben azok a fiatalok, akik erre szakosodnak, képesek lesznek arra, hogy egy formát a megvalósítás első fázisától az utolsóig elképzeljenek, valamint hogy meg is tudják valósítani elképzeléseiket. A jövő tervezői elsajátítják az animálás folyamatát is, valamint megtanulják azt, hogy hogyan tudják az elkészített tárgyat vagy eszközt piacra juttatni, reklámozni. A Szegedi Tudományegyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem a 90-es évek eleje óta áll kapcsolatban, és szervez közösen kiállításokat, konferenciákat, művésztelepeket. A közel 20 éves összefogás következő lépcsőfoka a jelenlegi projekt. A cél azonban nem csupán az, hogy a 3D dizájn oktatás tematikáját kidolgozzák, és alapjait letegyék, hanem hogy a két egyetem közötti hosszú távú stratégiai együttműködést kialakítsák, és oktatási programjait összhangba hozzák. A résztvevők bíznak abban, hogy kapcsolatuk a jövőben továbberősödik, és közösen indíthatnak elméleti illetve eszközalapú tudományos kutatásokat a művészetek és design területén. A sajtótájékoztató végén a hallgatóság betekintést nyerhetett

Tóth Pál

Balázs Béla díjas animációs filmrendező munkájába, aki tanárként vesz részt a projektben. A „3D design oktatási program kidolgozása a Szegedi Tudományegyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem együttműködésével” című projekt az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap 140 250 eurós támogatással valósul meg, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.