Bulvár

Kissé nőtt a munkabalesetek száma az első fél évben

Kissé nőtt a munkabalesetek száma az első fél évben

2012. szeptember 29., szombat
Kissé nőtt a munkabalesetek száma az első fél évben

Az idei első fél évben összesen 7500 munkabaleset történt Magyarországon, kétszázzal több mint 2011 első hat hónapjában - közölte a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) az MTI-vel.

Az első fél évben ezzel megállt a balesetek számának csökkenő tendenciája, de a halálos munkabalesetek száma a tavalyi első féléves 41-ről 31-re csökkent. Az NMH szerint a munkabalesetek számának növekedése nem csupán a foglalkoztatás bővülésének mértékével van összefüggésben, hanem a munka világába belépők összetételével is, a munkaügyi hatóság számára ezért kiemelten fontos a foglalkoztatás bővítésével párosuló új kockázatok kezelése. A munkaerőpiacon új vállalkozások jelennek meg, a munka világába újonnan belépő, sok esetben alacsony képzettségű vagy szakképzetlen munkavállalók, illetve új szakmával visszatérők, a fiatal munkavállalók munkába állása, vagy az idősödő vagy a fogyatékkal élő munkavállalók mind-mind sajátos kockázatokat hordoznak magukban, amelyeket nem hagyhat figyelmen kívül sem munkáltató, sem a munkavédelmi hatóság. A környezet-egészségügyi és biztonsági stratégiák újraértelmezése áll annak a csütörtöktől szombatig tartó nemzetközi konferenciának a fókuszában, amelyet az Alemona Hungary Kft. rendezett Budapesten. A munkabiztonság és -egészségügy neves külföldi szakértői mellett számos magyar munkavédelmi szakember is előadást tart a rendezvényen - közölte az NMH. A konferencia egy úttörő vállalkozás, hasonló célú nemzetközi rendezvényre még nem volt példa Magyarországon - idézi a közlemény a rendezvény védnöki szerepét vállaló Bakos Józsefet, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkavédelmi és munkaügyi főigazgató-helyettesét. Az ESENER, vagyis az új és újonnan felmerülő kockázatokról szóló európai vállalati felmérés eredményei alapján az európai uniós átlaghoz képest a magyarországi munkavállalók mindössze tized akkora arányban tartják komoly problémának a balesetveszélyt a munkahelyeiken, miközben az országban átlagosan hetente két dolgozó veszti az életét munkavédelmi szabálytalanságok miatt. Bakos József szerint éppen ezért a biztonsághoz, egészséghez kapcsolódó magatartásformát úgy kell alakítani, hogy a hangsúly az egészségre és biztonságra, valamint a kockázatok elkerülésére és megfelelő kezelésére helyeződjön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.