Közélet

Kakastaréj, -here és fakanál főtt a dorozsmai kakaspörköltben + FOTÓK

Kakastaréj, -here és fakanál főtt a dorozsmai kakaspörköltben + FOTÓK

2012. szeptember 10., hétfő
Kakastaréj, -here és fakanál főtt a dorozsmai kakaspörköltben + FOTÓK

A kiskundorozsmai Faragó téren immár negyedik alkalommal került sor a kakasfőzőverseny megrendezésére. Szombaton 42 bográcsban rotyogott a lé, körülbelül 700 fő jól is lakott belőle.

Nem szándékuk a pusztamérgesiektől elvenni a primátust, hiszen már elvették - fogalmaz félig viccesen

Mihálffy Béla

(Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, a remek hangulatú rendezvény egyik szervezője. A dorozsmaiak egyszerűen csak egy jó kis közösséget szeretnének kialakítani, mert az emberek erre vevők. Amikor 4 évvel ezelőtt

Takács Mihály

kezdeményezésére megtartották az első ilyen Faragó téri programot, 50-60 fővel indultak, most délután már 700-800 ember volt együtt. Láthatóan megnövekedett a kedv a bulizós, főzős, barátkozós családi nap iránt. A képviselő elmondta, a szűkös hely és a fokozott érdeklődés miatt a tervezett focitornát le kellett fújniuk. A gyerekeket bohóc szórakoztatta, és nem hiányozhatott az elmaradhatatlan ugrálóvár, cukorkaárus, mint ahogy a hangszórókból bömbölő jó hangos mulatós zene sem. Ezek voltak a rendezvény kísérőprogramjai. A főzőverseny zsűrizése 5 órakor kezdődött.

Kiss Ervin főszakács és Kiss kakas nevű csapata tavaly harmadik lett. Most megcélozták az első helyet. Ugyanaz és ugyanúgy készül, mint tavaly, csak néhány apróságon változtattak. Az idén a kakaspörköltet megbolondítják egy kis kakastaréjjal meg egy kis kakasherével. Hátha ez az újítás a zsűrit is leveszi a lábáról. Ervin úgy tudja, az első helyezettnek az idén rézbogrács dukál, meg egy 5000 forintos utalvány. A többi díjat nem is nézték, nem is érdekli őket, hiszen megmondták, az első helyet lőtték be maguknak. Tóth Angéla Anikó 8 tagú csapata tavaly az első helyen végzett. A főszakács elmondása szerint mindig egy kicsit újítani szoktak, de a titkokat, apró fortélyokat nem árulják el az olvasóknak. Az idén is az első helyért hajtanak, szeretnének duplázni. Tavaly egy kupa és egy pezsgő járt a győztesnek, a mostani díjakról nincsen tudomásuk. Nem is a helyezés a lényeg, mondják, hanem a buli, meg az, hogy együtt van a család. Mint megtudtuk, a dorozsmai asszonyok otthon is készültek a rendezvényre, míg a téren a pörkölt rotyogott, addig a baráti társaságok más tagjai otthon sütötték a finomabbnál finomabb húsokat, süteményeket. Anikóék bográcsa alatt igen erős tűz égett, az események krónikása rá is csodálkozott a pörköltfőzés eme módszerére, de azt a választ kapta, ez így jó, mint ahogy azon sem kell meglepődni, hogy a lével együtt a fakanál is főtt. Ez sem véletlen. Anikó elárulja, a „szaftika” miatt kell. A főzés végéig a fakanál a bográcsban marad. Eddig még bírta, nem főtt szét, ráadásul Anikó nagyanyjáé volt. A fűszerezés titok, minden más hagyományos módon készül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.