Kultúra

Huszonöt éves jubileumát ünnepli a Szegedi Kortárs Balett + FOTÓK

Huszonöt éves jubileumát ünnepli a Szegedi Kortárs Balett + FOTÓK

2012. szeptember 26., szerda
Huszonöt éves jubileumát ünnepli a Szegedi Kortárs Balett + FOTÓK

Az emlékezés és a megújulás jegyében különleges produkciókkal, kiállításokkal, gyermekeknek szóló rendezvényekkel ünnepli alapításának huszonöt éves jubileumát a Szegedi Kortárs Balett.

Az

Imre Zoltán

vezetésével létrejött társulat első bemutatóját 1987. szeptember 27-én láthatta a közönség a csongrádi megyeszékhelyen - mondta el

Juronics Tamás

a jubileumi évad műsorát bemutató szerdai sajtótájékoztatón. Az együttes, amelyben az elmúlt negyed században kétszáz táncos dolgozott, 109 produkciót hozott létre. A hazai vendégszereplések mellett több mint száz külföldi városban lépett föl Mexikótól Kínáig. A társulathoz folyamatosan csatlakozó fiatal táncosok mellett az állandó megújulás biztosítéka volt az is, hogy a darabok létrehozásában negyven koreográfus - közöttük több mint húsz külföldi - vett részt. A produkciók csaknem felét a társulat Kossuth-díjas művészeti vezetője, Juronics Tamás álmodta színpadra. A komolyzenei repertoárból többek között

Csajkovszkij, Stravinsky, Bartók, Orff,

Eötvös

műveire készült táncszínházi darabok mellett zenei montázsokra komponált koreográfiák szerepelnek az együttes sokszínű műsorán. A produkciók között számos előadást élő zenekari kísérettel hallhatott a közönség. Ilyen lesz a jubileumi évad nyitóelőadása is, a társulat legsikeresebb és legtöbbet játszott műve, a Carmina Burana, amelyet a Vaszy Kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével mutatnak be szombaton a nagyszínházban. Az évad első premierje október 26-án a Diótörő lesz. A Szegedi Kortárs Balett évek óta törekszik arra, hogy a következő generációnak is kedvet csináljon a táncszínházhoz. Ebbe a folyamatba illeszkedik a mesebalett bemutatója éppúgy, mint a Hattyúk tava gyermekváltozata - amelyet Budapesten játszanak -, valamint a beavatószínházi produkciók és szegedi óvodákban, iskolákban tartott szakkörök, táncos foglalkozások is ezt a célt szolgálják. Az évad második bemutatója a Stabat Mater lesz 2013 februárjában. A darabban egy saját és egy Imre Zoltán által készített koreográfia újragondolt változatát állítja majd színpadra Juronics Tamás. A jubileumhoz több kiállítás is kapcsolódik, ezek közül kettőt már szerdától láthat a szegedi közönség:

Dusha Béla

fotóművész képeiből a szegedi Reök-palota előtti téren és az Árkád Szeged bevásárlóközpontban nyílt tárlat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.