Szórakozás

Hétfői programajánló: zene és film – super8 és Koncz Zsuzsa

Hétfői programajánló: zene és film – super8 és Koncz Zsuzsa

2012. szeptember 23., vasárnap
Hétfői programajánló: zene és film – super8 és Koncz Zsuzsa

„Egy évtized a 8mm jegyében” – ez a jelmondata a XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválnak, melynek megnyitójára 18 órára várják az érdeklődőket a Vármúzeumba. A VIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon pedig Koncz Zsuzsa lép fel.

Az

Új Zsinagógában

hétfőn 19 órától találkozhatnak a rajongók Koncz Zsuzsával. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekesnő elsősorban verslemezeiért és politikai tartalmú (a rendszerváltás előtt esetenként betiltott) dalairól és választékos előadásmódjáról ismert. Koncz Zsuzsának összesen 90 magyar és 18 külföldi önálló lemeze van, ebből 37 album és négy MAXI CD válogatás, valamint 233 más magyar és külföldi albumon szerepel még. Összesen a diszkográfiája szerint több mint háromszáz (333) hazai és külföldi hanghordozó őrzi dalait. Koncz Zsuzsa pályafutása a Magyar Televízió által meghirdetett első Ki mit tud? című vetélkedőn indult, ahol gimnáziumi osztálytársnőjével, Gergely Ágival közösen lépett fel, majd második helyezést értek el. Pályafutásának talán egyik legmeghatározóbb kitüntetését 2001-ben vette át. Mint a Francia Becsületrend lovagja, a magyar könnyűzenei élet immáron megkerülhetetlen egyénisége. Pár év elteltével, 2008-ban pedig átvehette hazája által a kultúra és a művészet területén nyújtott munkásságért adható legmagasabb rangú elismerést, a Kossuth-díjat. Még ebben az évben a Magyarországon adható legmagasabb pénzjutalommal és hatalmas szakmai elismeréssel járó Prima Primissima-díjat is neki ítélték. Koncz Zsuzsa 37 című stúdióalbuma 2010-ben jelent meg. Ez az új album pályája leghosszabb lemeze, 15 vadonatúj dallal, és ráadásnak Leonard Cohen egyik legszebb és legsikeresebb Suzanne című dala, melyhez Bródy János írt magyar szöveget.

„Egy évtized a 8mm jegyében” – hétfőn 18 órakor kezdődik a XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál. A

Vármúzeumban

az In Memoriam Geriub Gepleki csoport kiállítása és performanszára várják az érdeklődőket. Ki Gepleki? Ed Martin: Visszaemlékezések „...akkor ez már egy élő valaminek számított, mármint az egész Gepleki kultusz. Érdekes egyébként, mert tulajdonképpen senki nem találkozott vele személyesen, illetve csak pár ember, akiket közel engedett magához,az úgynevezett tanítványait. Így aztán lassan elterjedt a legenda, hogy van itt egy ember aki merőben szokatlan dolgokat csinál, és egyre többen kezdték osztani a nézeteit, de természetesen az ellentábor is felsorakozott, ezek főleg ilyen konzervatív arcok voltak az egyetemről...” (1941, New York) A Super 8 múzeumban pedig vetítők, kamerák, filmek, kellékek, és minden, ami szuper nyolc. 20 órától a

Várkertben

10 év díjnyertes filmjei láthatóak.

A részletes fesztiválprogram ittolvasható!

http://www.youtube.com/watch?v=zI4FfhZQMBY

Folyamatos kiállítások, programok

Október 14-ig látogatható a

Móra Ferenc Múzeum

legfrissebb tárlata Kauri és nagyító – ékszerek a 19. századi Óceániából címmel, mely Bíró Lajos, a 19. század végén Új-Guineában kutató magyar világutazó egyedi, 150 darabos ékszer- és használati tárgy gyűjteményét mutatja be a nagyközönségnek.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi

Móra-múzeumban

a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A

Móra Ferenc Múzeum

jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat október 14-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton összesen 41 Munkácsy-festményt mutatnak be: kiállították a gigantikus méretű, több mint 7 méter széles és 4,5 méter magas Golgotát, illetve több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az

iszeged.hu

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.