Szórakozás

Hétfői programajánló: Hétfőn is vár Munkácsy!

Hétfői programajánló: Hétfőn is vár Munkácsy!

2012. szeptember 2., vasárnap
Hétfői programajánló: Hétfőn is vár Munkácsy!

A nagy érdeklődésre való tekintettel szeptember 3-tól hétfőnként is láthatóak Munkácsy remekművei a Móra Ferenc Múzeumban. A SZAB-székházban Nagy Sándor emeritus professzort köszöntik, míg a Somogyi-könyvtár filmklubjában a 80 éves Novák Ferenccel, Kossuth-díjas koreográfussal, néprajzossal, táncpedagógussal beszélget Hell István.

Szeptember 3-tól hétfőn is kinyitja kapuit a

Móra-múzeum

, így a nagy érdeklődésnek köszönhetően a hét minden napján megtekinthető a Munkácsy-kiállítás. A csütörtöki hosszabbított nyitva tartást és az ingyenes tárlatvezetéseket is komoly siker övezte, így aznap 20 óráig várja a látogatókat a múzeum. Az ingyenes tárlatvezetések csütörtökön 18 és 19 órától, keddenként pedig 17 órától indulnak. Az új nyitvatartási rendnek köszönhetően hétfőtől vasárnapig 10 és 18 óra között várják a látogatókat. Az

MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházának

dísztermében 14 órakor tudományos ülést tartanak Nagy Sándor emeritus professzor 80. születésnapja alkalmából. A rendezvényt az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, Boros Mihály szervezi, aki a SZAB Kísérletes Orvostudományi Mb. tagja.

Samuel Finley Breese Morse 175 éve szabadalmaztatta telegráfját – erre emlékszik a

Somogyi-könyvtár

. Morse magas szinten művelte és tanította a festészetet (különösen a portrékért rajongott), neve mégis a hírközlést forradalmasító találmánya, s a máig használt jelrendszer révén maradt fönn. Első táviratában, amit Washingtonból Baltimore-ba küldött 1844. május 24-én, ez állt: „What hath God wrought?” (Mit művelt Isten?). A jeles feltaláló életét és munkásságát kamarakiállítás szemlélteti a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. A szeptember 3-22-ig megtekinthető bemutató különleges színfoltja egy működőképes Morse-távíró, amelyet a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány jóvoltából láthatnak az érdeklődők. 17 órakor filmklubba is invitálják a

Somogyi-könyvtárba

az érdeklődőket. Ezúttal az MTVA Szegedi Stúdió filmjeiből Bubryák István válogat. Táncírók - születésnap-környéki beszélgetés a 80 éves Novák Ferenccel, Kossuth-díjas koreográfussal, néprajzossal, táncpedagógussal, nem csak életéről, nem csak a koreográfiákról. A szabadtéri idei programján Novák Ferenc rendező-koreográfus életmű-összegző műve volt látható, Hegyen-völgyin lakodalom címmel, ebből is bemutatnak egy részletet a filmklubban. Beszélgetőtárs és rendező: Hell István. „Isten megteremtette a világot, a hollandok pedig Hollandiát.” – ezzel a címmel tart előadást Gyémánt Richárd, egyetemi adjunktus a Szegedi Közéleti Kávéház estjén 18 órától az

SZTE Állam-és Jogtudományi Kar

3. emeleti társalgójában. Fenyő Klára hegedűművész zenei estjével hétfőn kezdetét veszi a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál október végéig tartó programsorozata az

Új Zsinagógában

. A rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a nagyközönségnek a szegedi zsinagóga és a vallási központ környékének kulturális életét, így a következő két hónapban hangversenyek, kiállítások, könyvbemutatók és izraeli vacsoraest várja az érdeklődőket.

Folyamatos kiállítások, programok

A vidéki városok közül elsőként Szegeden látható az alaptörvény illusztrációt bemutató vándorkiállítás. A „Képek történelmünk utolsó másfél századából” című tárlat szeptember végéig látogatható a Fekete Házban. Az alaptörvény illusztrációjaként készült tizenhat historikus festmény a magyar történelem utóbbi százötven évének történelmi eseményeiről nyújt képet. A 150x108 centiméteres alkotások mellett a „Magyarország múltja, jelene és jövője” című, tavaly szeptemberben kiírt gyermekrajz pályázat 30 díjazott munkáját is bemutatják a szegedi kiállítóhelyen. Továbbá 33 olyan kiadványt is megtekinthetnek az érdeklődők, melyek az alaptörvény népszerűsítése céljából készültek el. A SZIN-ről, nem csak SZINezők számára a Somogyi-könyvtár Dóm téri épületének Internet-terében SZIN-es pillanatok 2011-ből címmel 2012. augusztus 16-ától fotókiállítás látható az Új Lenyomat Médiaműhely fiatal alkotóinak munkáiból. A szeptember 12-éig megtekinthető tárlat felidéz néhány kellemes, vidám pillanatot a tavalyi Szegedi Ifjúsági Napok életképeiből. Az ötven éve elhunyt amerikai szexszimbólum, énekes- és színésznő, Marilyn Monroe Magyarországon még soha nem látott relikviáiból nyílt kiállítás a Reök-palotában. A több mint kétszáz tárgy között éppúgy megtalálhatók a színésznő gyerekkori fényképei, mint híres szerepeiben viselt ruhadarabjai – például a Szőkék előnyben című filmben hordott szaténköntöse – vagy az az étkészlet, amellyel a szovjet pártfőtitkár Nyikita Hruscsov tiszteletére adott fogadáson terítettek. A kiállítás nem csupán egy tehetséges színésznőnek szeretne emléket állítani, inkább a magánembert próbálja előtérbe helyezni, bemutatva a művész eddig ismeretlen oldalát.

Mára a THEALTER egyfajta védjegyévé, vizuális lenyomataivá váltak Baráth Ferenc plakátjai, melyekből a Kass Galériában nyílt tárlat. „A Baráth nekünk fogalom, mert fogalmunk lett róla, milyen is a plakát” – mondja Balog József, aki szerint a plakátokat nézve beazonosítható, hogy milyen is volt a fesztivál az adott évben. A vajdasági születésű Baráth Ferenc közel húsz éve készíti a szegedi nemzetközi színházi seregszemle, a Thealter Fesztivál plakátjait. Tanulmányait a belgrádi Képzőművészeti Akadémián végezte, majd az újvidéki Új Symposion című lap és a Forrás folyóirat művészeti vezetőjeként tevékenykedett. Posztereire jellemző a vizuális ellentétek megjelenítése és összehangolása, munkásságát számos szakmai díjjal ismerték el. „Fűben, fában …” – művészi növényábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben címmel nyílt kiállítása könyvtár földszinti aulájában. A Somogyi-könyvtár gyűjteményének orvostudományi, botanikai, földrajzi- és útleírási köteteiben gyönyörű növényábrák találhatók. A legrégebbiek a XVI. századból származó füveskönyvek (Kräuterbuch-ok), amelyekben a fametszetű ábrákat kézzel színezték. A válogatást nagyméretű poszter-reprodukciók egészítik ki.
A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat október 14-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton összesen 41 Munkácsy-festményt mutatnak be: kiállították a gigantikus méretű, több mint 7 méter széles és 4,5 méter magas Golgotát, illetve több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Október 14-ig látogatható a Móra Ferenc Múzeum legfrissebb tárlata Kauri és nagyító – ékszerek a 19. századi Óceániából címmel, mely Bíró Lajos, a 19. század végén Új-Guineában kutató magyar világutazó egyedi, 150 darabos ékszer- és használati tárgy gyűjteményét mutatja be a nagyközönségnek. A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.