Közélet

Hende: elkészült a nemzeti katonai stratégia

Hende: elkészült a nemzeti katonai stratégia

2012. szeptember 21., péntek
Hende: elkészült a nemzeti katonai stratégia

Elkészült a nemzeti katonai stratégia - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter egy ötpárti egyeztetést követően sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten.

A tárca vezetője elmondta: az új dokumentumban stratégiai céllá tették a "Magyar Honvédség hanyatlásának megállítását", a rendszer stabilizálását és egy fenntartható fejlődés elindítását. Mindehhez megerősítik a nemzeti haderőt hatékonyan alkalmazható képességekkel, és kiegészítik egy jól működő önkéntes tartalékos rendszerrel - fűzte hozzá a miniszter.

Hende Csaba

szerint azért vált szükségessé a katonai stratégia megújítása, mert az előző dokumentum nem számolt a gazdasági világválság rendkívül súlyos és elhúzódó következményeivel, amelyek a honvédelmi költségvetés mozgásterét is szűkítették. A miniszter rámutatott: a hosszú távú események kiszámíthatatlansága felértékeli a haderő szerepét, ezért is szükséges annak fejlesztése. A Magyar Honvédség jelenlegi állapota Hende Csaba szerint vegyes képet mutat: korlátozott anyagi mozgástér, elavult, kifutó haditechnika, ugyanakkor egyre több a nemzetközi tapasztalattal rendelkező katona. A fentiek figyelembevételével "ambiciózus, ugyanakkor reális hosszú távú cél a korszerű, rugalmasan és hatékonyan alkalmazható képességekkel, kiegyensúlyozott struktúrával rendelkező haderő kialakítása, amelyet egy jól működő önkéntes tartalékos rendszer egészít ki" - hangsúlyozta. Mindehhez középtávon szükség van a honvédség képességeinek megőrzésére és egy fenntartható fejlődési pályán való elindítására - fűzte hozzá. Hende Csaba emlékeztetett: a gazdasági realitásokat figyelembe véve a kormány nemrégiben módosította az előző vezetés vállalását és határozatban kötelezte el magát, hogy a Magyar Honvédség jogszabályban foglalt és egyéb nemzetközi kötelezettségeinek teljesítése érdekében 2016-ig fenntartja a honvédelmi költségvetés nominális értékét. Ezt követően pedig a GDP-hez mérten évi 0,1 százalékkal növelik majd, így 2022-re a GDP 1,39 százalékát érheti el a honvédelmi költségvetés - fűzte hozzá. A stratégia egyébként a nemzeti biztonsági stratégia része, ezt tavasszal fogadta el a kormány - tette hozzá. A katonai stratégiát a minisztérium honlapján bárki megtekintheti és véleményezheti novemberig. Ezt követően kerülhet az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága elé, azután a kormány fogadhatja majd el egy határozattal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.