Közélet

Hazánk legmodernebb sebészeti központja lesz a szegedi

Hazánk legmodernebb sebészeti központja lesz a szegedi

2012. szeptember 25., kedd
Hazánk legmodernebb sebészeti központja lesz a szegedi

Ütemterv szerint halad az új, 265 ágyas klinikai projekt, és az eszközbeszerzések is folyamatosak. 2013 őszére hazánk legmodernebb sebészeti központja jön létre a 12,3 milliárd forintos összköltségvetésű egészségügyi beruházás révén Szegeden.

A 265 ágyas klinikai tömb kivitelezése a tervek szerint halad, illetve elindult a központi intenzív osztály kialakítása is a régi, 410 ágyas klinikai tömbben – tájékoztatott

Tapasztó Sándor

projektvezető. Az eszközbeszerzések is folyamatosak, a tizennégy új panelműtő közbeszerzése már lezajlott, akárcsak a sebészeti vágók közbeszerzése, ez utóbbi 189 millió forint értékben. Eddig nyolc kifizetési kérelmet nyújtottak be, 1,74 milliárd forint támogatást hívtak le. Tapasztó közölte, ez év végéig további 900 milliót tervez lehívni a Szegedi Tudományegyetem a projekt keretében.

Lázár György

a most lezárult közbeszerzéssel kapcsolatban elmondta, 17 korszerű, nagyfrekvenciás sebészeti vágókészüléket szereztek be, ultrahangos vágókkal és májsebészeti vágókészülékkel gazdagodik a műszerpark, összesen 189 millió forint értékben. „Minden új panelműtőbe kerül egy-egy nagyfrekvenciás vágókészülék, melyek előnye, hogy speciális teljesítményszabályozás van bennük, ami biztosítja az optimális, szinte vérmentes operálást, s ez növeli a beavatkozások biztonságát. Ez a sebészek álma” - közölte a Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára. Hozzátette, 10-15 évig biztosan nem kell gondolkodni azon, hogy újabb vágókészüléket szerezzenek be. „Nem tudható, hogy a fejlődik a technológia, de az elmúlt időszakot figyelembe véve, nem gondolom, hogy ezeknél a berendezéseknél sokkal jobbat készítenek” – jegyezte meg a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának elnökhelyettese.

A speciális májsebészeti vágókészülékkel kapcsolatban közölte, minden országban csak néhány darab ilyen eszköz található. „Kevés helyen foglalkoznak hazánkban májsebészettel, az általunk beszerzett modern készülék régebbi típusaiból is csak 3-4 darab van Magyarországon. A műtéteket ezen készülék nélkül is el lehet végezni, viszont a vérzés és a műtét kockázata magasabb. Ez a speciális berendezés drága, ezért is van belőle kevés. Mi már hosszú évek óta klinikai központként dolgozunk, s a centralizáció egyre jobban érvényesül, így egyre több beteg fog érezni hozzánk Dél-Magyarországról, ezért van szükségünk erre” – részletezte. Két speciális ultrahangkészülékkel is gyarapodik a műszerpark, amelyek a mellkas vagy a has megnyitása nélküli beavatkozásokat is lehetővé tesznek. „Szinte az összes műtéti szakma a legmodernebb készülékekkel lesz felszerelve. Ezek a berendezések felhasználóbarátnak tekinthetőek, így a szakemberek tanulási folyamata rövid lesz, hiszen alkalmaztunk már hasonló eszközöket” – mondta el Lázár György, aki szerint Magyarország legmodernebb klinikai központja jön létre Szegeden. Az új, 265 ágyas klinika építésével kapcsolatban elhangzott, a második emelet szerkezetépítési munkálatai zajlanak jelenleg, amire már csak egy szintet húznak fel, így várhatóan novemberben tartják a bokrétaünnepet. Az épületen belül elkezdték a válaszfalak építését és a gépészeti alap szerelési munkálatokat is végzik. „A vasbetonfalakba, födémekbe védőcsöveket helyeztek el, továbbá a földszinten a távhő- és gázvezeték alépítményi csövezése is lezajlott” – tájékoztatott Tapasztó Sándor. Az újklinika első emeletén, az úgynevezett A-B szárnyban elkezdődött a központi intenzív osztály kialakítása. Ott jelenleg falazásokat végez a kivitelező. A következő számláját októberben nyújtja be a kivitelező, akkor érik el a 20%-os készültséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.