Közélet

Hamarosan véget ér a parlagfűszezon

Hamarosan véget ér a parlagfűszezon

2012. szeptember 27., csütörtök
Hamarosan véget ér a parlagfűszezon

Végéhez közeledik a parlagfűszezon - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán csütörtökön.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint folyamatosan csökken a parlagfű-pollenterhelés. A parlagfű pollenkoncentrációja már sehol sem érte el a köbméterenkénti 100 szem értéket. Parlagfűvel jelenleg leginkább az erdei utak, rakodók mentén, illetve a mezsgyéken lehet találkozni - írta az ÁNTSZ. Kifejtették, hogy jelenleg Somogy és Tolna megyékben, illetve a Duna vonalát átlépve Bács-Kiskun megye keleti részén, továbbá az ország észak-keleti csücskében van még kiadva piros, vagyis első fokú riasztás. Az ország túlnyomó területén viszont már csak a sárga színnel jelölt figyelmeztető jelzés van érvényben. Az Alpokalján és Eger környékén még ennél is jobb a helyzet, itt már nem éri el a tüneteket okozó mennyiséget a levegőben lévő parlagfű pollenszemek száma - tették hozzá. Az ÁNTSZ közleménye szerint, ha a következő napokban is hasonlóan alakul az időjárás, akkor a parlagfű-pollenhelyzetben sem lesz változás, vagyis folytatódik a lassú csökkenés. Az esősebb időszak beköszöntéig várhatóan folyamatosan a "figyelmeztető" jelzés lesz érvényben. Az allergiások számára ez azt jelenti, hogy egy-egy melegebb napon újra jelentkezhetnek tüneteik, így az ÁNTSZ azt javasolja, hogy továbbra is szedjék ajánlott gyógyszereiket - hangsúlyozták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.